Utorak 27.12.2016.
20:09
Vestionline, informer.rs

Naučnici planiraju da pošalju "pismo" vanzemaljcima

pixabay.com
Naučnici žele da obaveste vanzemaljce da nisu sami u svemiru

Daglas Vakoč, predsednik METI smatra da treba dobro da razmislimo kako želimo da se predstavimo. 

- Vanzemaljci možda čekaju jasan znak od nas i da pokažemo da smo spremni za razgovor  - kaže on. 

Njegova organizacija planira da prve signale pošalje krajem 2018. s naglaskom na porukama koje otkrivaju osnovne matematičke i naučne koncepte do kojih je čovečanstvo došlo. 

 - Bilo bi idealno da koristimo neki moćan prenosnik, poput onih koji se koriste u planetarnim studijama, kao što je Arecibo observatorija -  smatra Vakoč. 

Nekolicina sličnih signala već je putovala u svemir i to u vidu binarnog koda. Vanzemaljcima smo još 1974. poslali podatke o Sunčevom sistemu, ljudskoj vrsti i biohemiji naše planete, ali nas po svemu sudeći, nisu čuli. 

Vakoč smatra da sada treba da im pošaljemo i “uputstvo za korišćenje”, kako bi mogli da dešifruju naše poruke. 

 - Čak i pod uslovom da vanzemaljci koriste slike, možda imaju drugačije konvencije o predstavljanju čvrstih tela na dvodimenzionalnim površinama -  kaže on. 

Međutim, neki naučnici smatraju da je takav projekat vrlo opasan i da postoji mogućnost da ćemo prizvati neprijateljske vanzemaljske vrste. 

Stiven Hoking veruje da bi vanzemaljci verovatno želeli da kolonizuju Zemlju. 

- Ako nas posete, rezultat bi verovatno ličio na Kolumbovo otkriće Amerike. U tom slučaju, mi bismo bili Indijanci - rekao je slavni astrofizičar u jednom intervjuu.

2024 © - Vesti online