Nedelja 01.01.2017.
00:30
Vestionline, zena.blic.rs

Potraga za magičnim receptom za mršavljenje: Ovo su bile najtraženije dijete u 2016.

pixabay
I tokom 2016. tražili smo "magičan recept" koji će nas osloboditi viška kilograma

GOLO dijeta

GOLO je režim ishrane koji obećava da će optimizovati nivo insulina, skinuti salo sa stomaka i ubrzati metabolizam za tri nedelje. Caka je u tome što program, kao i jelovnik koji se pravi za svakog pacijenta posebno, nadgleda doktor Elbou sa svojim timom stučnjaka u Njujorku.

Vojnička dijeta

Ova dijeta podrazumeva tri dana restriktivne dijete zatim četiri dana odmora, svake nedelje. Ta tri dana, trebalo bi da se unosi svega 1.100 do 1.400 kalorija dnevno, što je skoro polovina preporučnog unosa na dnevnom nivou. Ostala četiri dana ne jede se baš sve što vam padne pod ruku, unos kalorija trebalo bi da bude manji nego obično, a obroci zdravi.

Takos dijeta

Suština ove dijete je da bukvalno jedete samo vegeterijanske takose tri puta dnevno, svakog dana u periodu od mesec dana. Osmisilia ju je grupa "tako naučnika" iz Teksasa - Ves Alison, Stefani Bogdanić, Moli R. Frisinger i Džesika Moris, koji su i sami jeli takose 30 dana za doručak, ručak i večeru, a svoje iskustvo su objavili u knjizi "Takos detoksikacija".

"Takos tri sata posle buđenja, 'takos doručak', briše sve posledice toksičnih zadovoljstava prethodne noći, a začinjeni takos pre spavanja stimuliše noćnu maštu", navodi se u knjizi i dodaje da "ako ništa drugo, bićete sjajno raspoloženi"... Opis ne obećava gubitak kilograma, ali ne obećavaju ni autori - međutim, korisnici Gugla očigledno su bili zainteresovani da vide o čemu se radi.

Atkinsonova dijeta

Omiljena dijeta slavnih isključuje unos ugljenih hidrata u organizam kako biste pomogli telu da se očisti od naslaga sala. Namenjena je osobama koje bi trebalo da izgube veći broj kilograma. Sa potpunim isključenjem unošenja ugljenih hidrata, naslage sala počiju da se tope. Tokom prvih šest dana dijete gubi se pet kilograma, svaki sledeći dan po još jedan. Za 24 dana možete izgubiti do 20 kilograma. Ali, ako samo jedan dan samo jednom pojedete komadić hleba ili bilo kakvu sitnicu koja sadrži ugljene hidrate, organizam će blokirati topljenje masnih naslaga. Ipak, ova dijeta ima i svoju lošu stranu jer na duže staze može ošteteti bubrege, srce, jetru i druge organe. Atkinsonovom dijetom liniju su doterale Keli Bruk i Kim Kardašijan.

Keto dijeta

Ketogena, ili samo keto, je dijeta sa niskim udelom ugljenih hidrata za koju se uglavnom tvrdi da je jako efikasna i da pozitivno utiče na mnoge bolesti kao što su Alchajmer, dijabetes, kancer i epilepsija. Plan ishrane ove dijete podrazumeva zamenu namirnica koje su bogate ugljenim hidratima sa namirnicama koje su bogate mastima. Veoma je slična Atkinsovoj dijeti.

Divlja dijeta

Ova dijeta bazirana je na povrću i ne isključuje masti. Autori smatraju da su masti potrebne organizmu da bi sagoreo višak masti, pa je ideja da se podstakne unos "dobrih masti". Tokom dijete izbegava se šećer, što je generalno dobra stvar, kao i žitarice. Program traje 30 dana, a korisnici tvrde da su uspeli da smršaju i po 10 kilograma toko tih mesec dana.

Hejeva dijeta

Hejeva dijeta nosi ime po doktoru Vilijamu Hauardu Heju i zasnovana je na teoriji da proces varenja utiče na zdravlje. Hrana je podeljena na tri grupe: proteinska, skrobna i neutralna grupa. Za jedan obrok mogu da se kombinuju namirnice iz proteinske i neutralne ili skrobne i neutralne grupe. Razmak između obroka treba da bude 4 do 5 sati.

Pica dijeta

Pica dijeta smatra se fleksibilnim načinom ishrane, ne naročito restriktivnim. Sve je počelo od bicikliste Mateja Maklelana, koji je jeo 2.400 kalorija na dan, što je uključivalo šest krišaka pice, ali zdravije varijante - manje sira, više povrća. Meklelan je jeo po jedno parče pice svaka dva sata i pritom je pet dana u nedelji vežbao sat vremena dnevno. Na ovaj način, izgubio je 24 kilograma za mesec dana.

Dukan dijeta

Dukan dijeta ime je dobila po francuskom dijetetičaru-nutricionisti Pjeru Dukanu, čija je knjiga "The Dukan Diet" prodata u preko 10 miliona primeraka. Sastoji se od četiri faze. U prvoj se unose proteini, u drugoj se polako uvodi povrće, treća "dopušta" konzumiranje voća i integralnog hleba. Četvrta faza donosi povratak na uobičajeni način ishrane sa obaveznim proteinskim danom u nedelji.

Mono dijeta

Sam naziv dijete jasno aludira o čemu se radi - jede se samo jedna namirnica tokom nedelju dana (negde se navodi i da dijeta traje dve nedelje). I ovo je neka varijanta detoksikacije pre nego dijete, jer osnovna ideja je da se ubrza organizam tako što se jedu samo lubenice ili banane na primer, što telu omogućava da se očisti, a da zadrži potreban nivo energije. Telo bi trebalo da troši manje energije na varenje, a više na čišćenje. Ipak, ni ova dijeta ne zvuči obećavajuće, čak pre bi se mogla nazvati opasnom.

2024 © - Vesti online