Utorak 27.12.2016.
11:48
Vestionline

Kina planira da spusti letelicu na "tamnu" stranu Meseca

Tanjug/AP
Kinezi hoće da trče svemirsku trku sa Rusima i Amerima

Peking nastoji i da uspešno lansira svoju prvu sondu na Mars do 2020. godine i tako istraži uzorke sa Crvene planete i Jupiterov sistem. Misija bi trebalo da omogući istraživanja o pitanjima evolucije Sunčevog sistema i potrage za vanzemaljskim životom.

"Istraživanje kosmosa, razvoj svemirske industrije i izgradnja Kine u svemirsku super silu jeste san kojem neprekidno težimo", navodi se u dokumentu vlade o politici Kine u oblasti svemirskih istraživanja u narednih pet godina.

Kina svemirski program sprovodi u mirnodopske svrhe, da bi garantovala nacionalnu bezbednost i sprovodila naučna istraživanja, piše u beloj knjizi koju je objavila kancelarija za informisanje kineske vlade.

Kina stavlja naglasak na razvoj svemirske industrije - simbol nacionalnog prestiža koji treba da doprinese ugledu zemlje u svetu.

Agencija AP navodi da, iako se u dokumentu kineske vlade ne navodi, cilj Pekinga je možda i uspešno slanje astronauta na Mesec.

Kineski astronauti su u novembru, posle mesec dana provedenih na svemirskoj stanici, završili najdužu kinesku ekspediciju u kosmosu.

2024 © - Vesti online