Utorak 27.12.2016.
10:30
Vestionline

Rusi ruše sovjetski rekord: Evropo, kako bez nas?

pixabay.com
Iako trpi snažne udare, ruska ekonomija je i dalje na nogama

"Udeo Gaspromovog gasa u Evropi postepeno raste i skoro je dostigao trećinu evropske potrošnje", navodi se u saopštenju ovog ruskog giganta objavljenog u najnovijem izdanju njegovog časopisa "Blu Fjuel" (Blue Fuel).

Zvaničnici grupe su procenili da je Gaspromov udeo u evropskom tržištu 2015. bio 31 odsto što je već bio rekord. Porast udela ruskog gasa u Evropi zabeležen je i zbog izvoza koji je takođe bio rekordan ove godine, navodi Gasprom i dodaje da taj rekord važi kako za sovjetski period, tako i za period savremene Rusije uz znatne isporuke u novembru.

"Nezavisno od cena i meteroloških uslova, Gasprom ostaje jedini snabdevač sposoban da obezbedi sigurne dodatne količine svojim klijentima u Evropi", navodi grupa.

Agencija Frans pres podseća da su cene Gaspromovih ugovora bile povoljnije nego cene u direktnoj kupovini ove jeseni, kao i da su meterološki uslovi ove godine bili relativno normalni.

Kako navodi Frans pres, Gasprom poslednjih meseci ističe svoje dobre rezultate kao dokaz da EU ne može bez ruskog gasa, iako su se Brisel i neke zemlje članice EU suprotstavile poslednjih godina projektima izgradnje novih ruskih gasovoda.

Evropska komisija takođe sumnja da ovo rusko javno preduzeće zloupotrebljava svoj dominantan položaj u osam zemalja EU iz istočne Evrope, gde je po njihovom mišljenju Gasprom izolovao tržište gasa da bi naplaćivao cene koje se smatraju "nepravednim".

Dve strane su se oko tog pitanja poslednjih meseci približile postizanju sporazuma, kojim bi se omogućilo da ruska kompanija ne plati kaznu.

2024 © - Vesti online