Utorak 27.12.2016.
04:30
Vestionline, B92.net

Španija menja strategiju: "Hoćemo bogate turiste"

pixabay.com
Valensija

Za povećan broj turista nije bila zaslužna neka posebna strategija, već činjenica da su terorizam i nestabilnost “oterali” milione turista iz Egipta, Tunisa i Francuske. 

Prema Konfederaciji španskih turističkih agencija, približno 10 odsto ovogodišnjih turista je “pozajmljeno” od mediteranskih destinacija, piše "Gardijan". 

Problem je taj što, iako je prosečan broj turista porastao, prosečna količina novca koju troše je opala, za 2,2 odsto između januara i jula 2016. godine. 

Nedavni izveštaj sajta “Ernst i Jang” preporučuje da Španija “drugačije orijentiše svoju strategiju”, kako bi privukla bogate turiste, koji će trošiti veću količinu novca, pre nego da nastavi da se oslanja na one koji žele jeftiniji odmor. 

“Iako smo svesni da je turizam naša glavna industrija i da njoj možemo da zahvalimo za ekonomski napredak u poslednjih nekoliko godina, većini stanovništva je dosta gomile turista, pogotovo na leto”, rekao je Filip Mokoso iz organizacije španskih turističkih poslova. 

On naglašava da se to najviše odnosi na turiste koji odsedaju u minijaturnim iznajmljenim apartmanima i troše veoma malo novca, osim na alkohol i izlaske, ali i na one koji posete Ibicu i ostanu tri dana, a da ne rezervišu nijedan hotel. 

“Nije sve tako crno i belo, ali u mestima poput Barselone stvari će se definitivno promeniti, jer u nekim delovima grada stanovništvo protestuje na ulicama. A kada glasači to rade, političari moraju da reaguju.” 

On dodaje da, iako se Španija trudi da privuče turiste koji mnogo troše tako što sređuje i neke dotrajale površine, potrebno je uložiti u unutrašnjost i kulturu. 

“Ljudi moraju da znaju da postoji više stvari koje možete posetiti u Španiji, da nije sve samo sunce i plaža.” 

Profesor marketinga u “Esade” poslovnoj školi u Barseloni Hozep Vals rekao je da je ova strategija počela pre dve decenije, ali je blokirana prilivom turista koji su se zaputili u Španiju iz bivše Jugoslavije devedesetih godina, a kasnije i nizom terorističkih napada širom sveta.

2022 © - Vesti online