Ponedeljak 26.12.2016.
17:50
Vestionline, Tanjug

"Kasapin iz Kačanika" se vratio na Kosovo?

youtube.com
Ozbiljna pretnja za Balkan: Lavdrim Muhadžeri

On je široj javnosti poznat po jezivim slikama iz 2014. godine kako odrubljuje glavu "izdajnicima," podseća italijanski dnevnik.

Kačanik je, kako navodi list, kosovski gradić u kome se nalazi jedan od regrutnih centara Islamske države dok je Kosovo jedno najvažnijih rasadnika džihadista, sa oko 300 do 400 boraca u Kalifatu.

Muhadžeri je uočen u Makedoniji polovinom novembra. Pripadnici italijanske službe bezbednosti AISE su odmah o tome obavestili lokalne vlasti i protivterorističke jedinice na Kosovu, u Albaniji i Makedoniji.

"Međutim, dželat je nestao bez traga," navodi list.

Povratak Muhadžerija na Balkan, prema italijanskim obaveštajcima, predstavlja veoma ozbiljnu pretnju ne samo za Balkan veći i za mnoge evropske zemlje gde kosovski džihadista (koga je američki Stejt dipartment stavio na spisak terorista još 2014. godine) ima kontakte i može da organizuje napad, navodi italijanski dnevnik.

Kosovski "kasapin", kako list dodaje, ima razgranatu mrežu džihadista.

"I ne samo to. Muhadžeri odlično poznaje neprijatelja s ozbirom da je pre nego što se preobratio u džihadistu radio u američkoj bazi Bondstil a pre toga za NATO u Avganistanu," piše list.

O Muhadžeri se pisalo u novembru posle hapšenja 19 terorista koji su spremali napade na Kosovu i Albaniji, između ostalog i na Izraelce na prijateljskoj utakmici sa Albanijom.

Tada je navedeno da je uhapšene iz Sirije koordinirao upravo Muhadžeri. Međutim šef IS iz Kačanika je sada verovatno kod kuće, navodi Espreso.

Italijanska obaveštajna služba zainteresovala se za njega krajem 2015. godine, kada je u operaciji "Van Dam" razbijena celija ISIS-a u Breši i otkrivene veze te grupe i Muhadžerija.

2024 © - Vesti online