Ponedeljak 26.12.2016.
18:01
D. Dekić - Vesti

Ubija nas beda, a ne abortusi

Tanjug
Naopaka politika: Slavica Đukić Dejanović

- Abortusi utiču negativno i na prirodni priraštaj i u narednom periodu trebalo bi da se svedu na najnižu moguću meru kako bi demografska slika Srbije postala mnogo bolja - reče ministarka.
Gordana Plemić iz Udruženja Roditelj kaže da ukoliko je tačno da je ovako nešto Đukić Dejanovićeva najavila, onda je ministarka prekršila Ustav Srbije.

- Pravo žene je da odlučuje da li hoće da rodi i koliko dece, pa bi ministarki bilo bolje da se bavi ženama koje žele da rode, a nezaposlene su. Kao i da zaposlenima, kada zatrudne, obezbedi zagarantovano radno mesto na kojem su - objašnjava Plemić za "Vesti" ističući da ženama koje su u dobu rađanja treba obezbediti sigurnost, a ne zabranjivati da upravljaju svojim telom.

Ministarka je nametnula i pitanje da li i ona i nene kolege u vlasti čiji standard poprilično odskače neće ili ne žele da vide nemaštinu i nezaposlenost, kao i smatraju li da građani Srbije treba da idu na proširenje porodice i po cenu rizika da postanu socijalni slučajevi?

Dok od drveta ne vidi šumu, Đukić Dejanovićeva naširoko objašnjava da će se, protiv svakako štetnih prekida trudnoće kojih je oko 200.000 godišnje, boriti telom u koje će se smestiti predstavnici nevladinog sektora, sveštenici i razni stručnjaci.

- Želimo da stvorimo savet koji će sve žene upoznati sa štetnim stranama abortusa i posledicama prekida trudnoće - objasnila je u izjavi jednom beogradskom tabloidu, ne osvrnuvši se ni rečju na bilo kakvo olakšanje za mali i preopterećen kućni budžet srpske porodice.

Obuka u osnovnoj školi

U priču o abortusu, Slavica Đukić Dejanović je utkala i meru edukacije mladih, kakva je ranije postojala, samo je ministarka starosnu granicu obuke o štetnosti prekida trudnoće spustila sa srednje na osnovnu školu.

- Mnoge devojke i žene se odlučuju na abortus zbog neznanja i psihološke nezrelosti, zbog čega je neophodno još u osnovnoj školi da se priča o trudnoći i deci objasniti da nije mala stvar ostati u drugom stanju, posebno veoma mlad - rekla je ministarka.

2024 © - Vesti online