Ponedeljak 26.12.2016.
14:48
Vestionline

"Ustaška zmija u Hrvatskoj je personifikacija ustašofilije"

pixabay.com
Ustašofilija viri iz očiju mnogih u Hrvatskoj

Kako kaže, ta ustaška zmija sikće na sportskim terenima, javlja se kroz opskurne desne portale, ali i kroz pojedine tekstove u tzv. meinstrim medijima.

Josipović podseća da je upozoravao na opasnost desnog radikalizma koji je jačao kroz ustašofliju i ističe da je razočaran premijerom Andrejem Plenkovićem, koji takođe, čini se, u istu ravan stavlja ustaštvo i antifašizam.

- Oseća (ustaštvo) se i u rečima, ne samo izvan parlamentarne radikalne desnice, nego i nekih političara HDZ-a. Glavni joj je program udar na hrvatsku antifašističku tradiciju, ljudska prava, demokratske vrednosti, manjinske nacionalne i verske zajednice - naveo je Josipović u intervjuu za zagrebački Večernji list.

Upitan ima li “Za dom – spremni“ dvostruku konotaciju, kako kaže premijer Andrej Plenković, i kako komentirate izjavu Bože Petrova da se natpis treba ukloniti ako provocira, Josipović kaže:

- Za sav demokratski svet ZDS ima samo jednu, ustašku konotaciju. Naravno da taj pozdrav provocira i da ga treba ukloniti iz javnog života. Nije u pitanju da poginuli branitelji treba da imaju naše poštovanje i sećanje, bez obzira na to u kojoj su jedinici bili - objašnjava Josipović.

Josipović, međutim, kaže da sumnja da su oni birali znakovlje i nazive nekih jedinica vezanih za ustaštvo.

- Zato, počast koju zaslužuju možemo samo ojačati time da zloglasni slogan maknemo od njihovih časnih imena. Da hoće, vlada bi to mogla riješiti za pet minuta. Zapravo, razočaran sam premerovim stavom o tome. Kao da i on želi u istu ravan staviti ustaštvo i antifašizam - naveo je Josipović.

2024 © - Vesti online