Ponedeljak 26.12.2016.
13:34
M. Đorđević - Vesti

Kamenicama na naprednjake

commons.wikimedia.org
Terazije

Nekada moćni naprednjaci Milutina Garašanina ostali su van skupštine. Da bi stali na put radikalskim hvalisanjima - a oni su tvrdili da su svojim ljutim neprijateljima "seme zatrli" - naprednjaci su 14. maja 1889. održali glavni zbor svoje stranke usred Beograda. Oko dve hiljade delegata okupilo se u bašti Velike pivare.

Skup je bio zatvoren za javnost, pa su se radoznali građani okupili u obližnjem parku, kod Ministarstva finansija. Čim je zbor završen, na naprednjake koji su počeli da se razilaze, iz parka su poletele kamenice, i nekolicinu povredile. Policija je rasterala napadače, pa su se zboraši razišli.

Na ručku u Pivari je ostao Garašanin sa stotinak gostiju. Tek što je supa poslužena, tanjiri su im ponovo zasuti kamenicama. Nastao je muk koji su vrlo brzo prekinule radikalske horde.

Naoružani motkama i kamenicama, nahrupili su u baštu. Naprednjaci su pobegli u zgradu Pivare. Izašli su tek kada su im bezbednost lično garantovao sam ministar policije Kosta Taušanović, inače radikal.

Žandarmerija je krenula da prati naprednjake do kuća, ali, kada su stigli na Terazije, nastao je pravi metež. Odjeknuo je pucanj, i jedan mladić je pao, pogođen. Iz gomile su se čuli povici: "Ubi ga Garašanin!" Bivšeg premijera su od sigurnog linča spasli prijatelji, i on se sa porodicom sklonio u beogradsku Tvrđavu na Kalemegdanu.

2024 © - Vesti online