Ponedeljak 26.12.2016.
14:33
Vestionline

Obustavljena istraga protiv Mlađana Dinkića

A. Čukić
Tužilaštvo odustalo od gonjenja: Mlađan dinkić

Tužilaštvo u saopštenju precizira da je donelo naredbu o obustavi istrage protiv Dinkića, koju je sprovodilo zbog sumnje da je Dinkić izvršio zloupotrebu službenog položaja zaključivanjem sporazuma sa 13 poslovnih banaka, kojima je krajem 2002. godine bez naknade na period od tri godine data na korišćenje imovina tadašnje Savezne Republike Jugoslavije, koju je koristila Narodna banka Jugoslavije, odnosno Zavod za obračun i plaćanje, i to službene prostorije sa kompletnom opremom.

Dinkić im je to dao uz obavezu poslovnih banaka da na osnovu tih sporazuma preuzmu u radni odnos određeni broj zaposlenih iz Narodne banke Jugoslavije, odnosno iz Zavoda za obračun i plaćanje. Prema prikupljenim dokazima tokom istrage - saslušanja osumnjičenog, ispitivanja svedoka, pribavljenih isprava, sprovedenog veštačenja - proizlazi da se u radnjama osumnjičenog Dinkića ne stiču svi elementi krivičnog dela zloupotrebe službenog položaja, navodi tužilaštvo.

Rezultati sprovedene istrage ukazuju da je zaključenim sporazumima iznos izmakle dobiti u vidu neplaćene zakupnine od strane poslovnih banaka za korišćenje poslovnih prostora i opreme u vlasništvu tadašnje SRJ, manji od iznosa otpremnine propisane zakonom koju bi NBJ morala da isplati zaposlenima koje su preuzele poslovne banke, a koji bi ostali neraspoređeni usled propisanog ukidanja Zavoda za obračun i plaćanje na osnovu Zakona o platnom prometu.


 

2024 © - Vesti online