Ponedeljak 26.12.2016.
12:22
Tanjug, Vestionline

VIDEO: Rat je počeo zato što su Bošnjaci odbili Srbe

youtube.com/N1
Filipović: Mogli smo da izbegnemo rat

Tada je dogovoren teritorijalni integritet BiH, ali je, tvrdi, neko iz SDA telefonirao i odbio dogovor sa Srbima, rekao je Filipović gostujući nedavno na N1 TV.

To se, rekao je Filipović dogodilo u trenutku kada je on otišao da sa Slobodanom Miloševićem pregovara o tome kako da se rat izbegne.

- Da nije bilo tog poziva, rat je mogao biti izbegnut - jasan je bio Filipović.

On je rekao i da mu tadašnji lider Alija Izetbegović nikada nije rekao čiji je to bio telefonski poziv.

Filipović je to izjavio samo mesec dana nakon što je lider SBB Fahrudin Radončić, na svedočenju u postupku Naseru Keljmendiju u Prištini, rekao da Ramiz Delalić Ćelo, koji je kasnije likvidiran, ubio srpskog svata Nikolu Gardovića, što je i bio okidač za početak rata u BiH.

Radončić je svedočeći u postupku Keljmendiju rekao da je u javnosti postojala verzija da je Delalić od SDA Alije Izetbegovića tražio milion maraka, jer je po njenom nalogu ubio srpskog svata u Sarajevu.

Evo emisije u kojoj je gostovao akademik Filipović:

Radončić, čija je stranka koalicioni partner SDA je, međutim, isključio umešanost Keljmendija u ubistvo Delalića, već je posvedočio da ga je "ubila bošnjačka državna mafija po nalogu Alije Izetbegovića, kako ne bi otkrio desetak političkih ubistava koja je po sopstvenom priznanju počinio.

Lider SBB je još dodao i da je u javnosti, nekoliko meseci pošto je Delalić ubijen, "bilo mnogo spekulacija, a osnovna je bila ta da ga je likvidirala tajna služba kako je ne bi više ucenjivao i tražio novac".

Svedočenje lidera SBB izazvalo je buru reakcija članova i pristalica SDA, a naročito je pogodilo Bakira Izetbegovića, predsednika ove partije. On je rekao da "sud veruje samo činjenicama koje je utvrdio na profesionalan način".

Pravosudne institucije u BiH, međutim, nisu reagovale na ovu Radončićevu izjavu.

2024 © - Vesti online