Nedelja 25.12.2016.
16:26
Vestionline, rs.sputniknews.com

"Alepo je oslobođen, na redu su Palmira i Idlib"

Reuters
Bitka za Alepo konačno gotova, Vojska Sirije preuzela kontrolu nad gradom

Centar za pomirenje u Siriji ruskog Ministarstva odbrane je 16. decembra saopštio da je operacija sirijske vojske za oslobođenje istočnih delova Alepa završena i da sirijske vladine snage eliminišu pojedinačna žarišta otpora terorista.

U četvrtak je sirijska vojska proglasila pobedu u Alepu kada je poslednji konvoj sa borcima napustio istočni deo grada.

- Oslobođenje Alepa od ekstremista je najvažnija komponenta za normalizaciju u Siriji, i nadam se za region u celini - izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku sa ministrom odbrane Rusije Sergejem Šojguom.

- Mislim da će 2017. sirijska vojska fokusirati svoje napore na sprečavanju moguće kontraofanzive militanata. Vojska će takođe štititi infrastrukturu i stambene oblasti koje već kontroliše sirijska vlada. Još jedan važan cilj je ponovno zauzimanje Palmire - istakao je Korotčenko.

Teroristi Islamske države prvi put su zauzeli drevni grad Palmiru u proleće 2015, a godinu dana kasnije odatle su ih proterale trupe vladinih sirijskih snaga uz podršku ruske vojske. ID je 11. decembra isterao sirijsku vojsku i ponovo zauzeo Palmiru. Jedinice sirijske vojske morale su da se pregrupišu u vazduhoplovnoj bazi desetine kilometara zapadno od grada.

Korotčenko naglašava da je važnost osvajanja Palmire u njenoj strateškoj lokaciji i jedinstvenim kulturnim artefaktima.

- Još jedan zadatak je unapređenje borbene sposobnosti sirijske vojske i povećanje morala sirijskih trupa. Tada vojska može da pokrene operaciju za oslobađanje Idliba - smatra on.


 

2024 © - Vesti online