Subota 24.12.2016.
20:32
sputniknews.com, Vestionline

Da li Federacija BiH postaje "muslimanija"?

pixabay.com
BiH prema raznim aspektima polako prerasta u novu državu - islamsku

Nova pravila

Bošnjaci u Sarajevu Novu 2017. godinu dočekaće na Trgu kao i veći deo sveta, ali sa malom razlikom - ove godine je Kanton Sarajevo doneo odluku da će se praznici provesti uz muziku i pesmu, ali bez alkohola.

Mnogima je to zazvučalo čudno, a neke je čak takva odluka navela na pomisao da zvanično Sarajevo Novu godinu proslavlja po šerijatu, drugim rečima, po pravnim normama koje predstavljaju skup svih propisa iz oblasti verskog i svetovnog prava na osnovu kojih su uređeni odnosi u islamskoj zajednici, to jest po Kuranu.

Takvo mišljenje izneo je za bosanske medije i verski analitičar Mehmedalija Nuhić, rekavši da je to loša poruka za turiste koji posećuju Sarajevo, posebno za praznike.

- Nikakvu drugu atmosferu stranci neće osetiti do utiska da su došli u jednu versku državu, u jednu antisekularnu državu - naveo je on.

"Islamska država"

Da li je ovo baš tako kako to bosanski mediji i analitičari vide vreme će pokazati, ali u međuvremenu, nije nepoznata činjenica da se u poslednje vreme veoma insistira na tome da se Bosna i Hercegovina predstavi kao država Bošnjaka kao većinskog naroda.

Tome u prilog ide i rezultat nedavno održanog popisa u BiH po kojem je ispalo da 51 odsto stanovništva čine muslimani, zbog čega rezultate popisa nije priznala Republika Srpska, a ni Hrvati se nisu baš složili sa tim podatkom.

Upravo zbog toga sve je više onih koji sve glasnije pričaju da se od BiH pravi - islamska država.

Najezda Arapa

U prilog toj tezi možemo da dodamo i nedavno iznesen podatak da je sve više Arapa koji kupuju zemlju u Bosni i Hercegovini, kao i da se taj broj u poslednje dve godine povećao.

Posebno su zainteresovani za kupovinu srpske imovine u Federaciji BiH, izuzetno u oblasti oko Sarajeva.

Na Ilidži, sarajevskom naselju, kažu da je arapski „postao drugi jezik“, te da je od obaveštenja o prodaji stanova do cene kebaba — sve napisano na arapskom.

Arapi su doskočili zakonskim ograničenjima za posedovanje nekretnina u BiH, otvarajući preduzeća preko kojih kupuju zemljište i objekte, a potom ih zatvaraju. Međutim, tačnih podataka o tome koliko se nekretnina u Federaciji BiH nalazi u vlasništvu Arapa nema, kao ni podataka kako su došli do njih.

 

2024 © - Vesti online