Subota 24.12.2016.
15:11
Vestionline

Ne šale se: Stiže "kineski metak" u EU

Reuters
A onda su "žuti ljudi" osvojili Evropsku uniju...

Prema ugovoru ovog preduzeća, koje posluje u sastavu CRRC-a, kineskog giganta u sektoru železnica i najvećeg svetskog proizvođača vozova, češkoj železničkoj kompaniji "Leo ekspres" biće prodata tri voza za 20 miliona evra (20,9 miliona dolara), objavila je kineska državna novinska agencija Sinhua, a prenosi Frans pres.

Prvi od tri voza, koji će razvijatiri brzinu od 160 kilometara na sat, treba da bude isporučen do sredine 2018. godine, izjavio je Liao Hongtao, zamenik generalnog direktora u CRRC Džudžou. 

Sporazum dolazi u vreme dok Peking nastoji da stvori "high-tech" kompanije sposobne da se takmiče za unosne ugovore sa stranim divovima. 

- Prodaja Češkoj predstavlja priznanje međunarodnog tržišta kineskim proizvođačima - rekao je Liao, čije reči prenosi Sinhua. 

Kineske kompanije su potpisale ugovore o izgradnji železničkih pruga sa nekoliko zemalja, uključujući Indoneziju, Srbiju, Makedoniju i SAD, a matična kompanija firme CRRC Džudžou ugovorila je posao s gradom Čikagom ove godine, vredan 1,3 milijarde dolara, o proizvodnju vagona za metro koji će zameniti oko polovinu sadašnje flote.

2024 © - Vesti online