Subota 24.12.2016.
08:54
Tanjug

Hrvatska dobija novu borbenu eksadrilu, ali nije to zbog Srbije

Tanjug
Predsednica najavila obnovu Vojska Hrvatske: Kolidna Grabar Kitarović

Grabar Kitarović je u intervjuu za božićni trobroj "Večernjeg lista" istakla da je nabavka "migova" za Srbiju legitimna potreba da osigura svoje nebo.

- Na to ne gledam kao na trku u naoružanju Srbije i Hrvatske. A na nabavku MiG-29 gledam kao na legitimnu potrebu Srbije da osigura odbranu svog vazdušnog prostora. Hrvatskoj je namera da se u vojnim nabavkama vodi vlastitim vojnim potrebama. Dakle, nabavka zapadne vojne tehnologije iz SAD nije usmerena protiv Srbije, već je usmerena protiv bilo kakvog ugrožavanja koje bi se moglo pojaviti u odnosu na Hrvatsku i hrvatsku teritoriju. Što se tiče terorističkih pretnji, možemo biti saveznici sa Srbijom - poručila je hrvatska predsednica.

To što vest o nabavci novih vazduhoplova stiže posle vesti da Srbija dobija šest aviona MIG-29, hrvatska predsednica ne vidi kao trku u naoružanju dve zemlje, navodi hrvatski list.

Dodaje da je o nabavci nove borbene eskadrile postignut politički konsenzus i, kako kaže, o tome je razgovarala i sa premijerom Andrejom Plenkovićem.

- Sada moramo da se okrenemo pronalaženju najefikasnijeg i najisplativijeg rešenja - rekla je Grabar Kitarović, prenosi regionalna tv N1.

- Verujem da ćemo u saradnji sa SAD i osnažiti s obzirom na to da naše oružane snage moraju nastaviti da se prebacuju na zapadnu vojnu tehnologiju. Odluku o nabavci vojnih aviona prebacili smo za kraj 2017. godine, jer nam toliko treba da bismo doneli racionalnu odluku. Međutim, već smo doneli odluku da idemo dalje u nabavku transportnih helikoptera, najverovatnije američkih "Black hawk" - rekla je Grabar Kitarović u intervjuu za "Večernji list".

2024 © - Vesti online