Petak 23.12.2016.
18:01
Lj. Ivanović - Vesti

Prvi put glasali protiv Ukrajine

Reuters
Srpski glas ostao u manjini

Za tu rezoluciju glasalo je 70 država, 77 bilo je uzdržano, a 26 protiv. Među protivnicima su bile Srbija i BiH. Obe zemlje bivši švedski premijer i diplomata Karl Bilt poziva da objasne zašto nisu podržale rezoluciju. Za potez srpske delegacije objašnjenje stiže iz najjače vladajuće stranke.
- Ovo je bila jedna očigledno politička rezolucija koja nije mogla tek tako da se prihvati da se Rusi nazivaju okupacionim snagama - kaže poslanik SNS-a Vladimir Đukanović. 

Glasanje u UN samo je još jedna potvrda da je poziciju i Zapad i Rusija sve teže održavati, ocenjuju analitičari.

Putin pretio

Ukrajinski ambasador smatra da je Rusija zavrnula ruku Srbiji i da je Beograd zato popustio.

- Setimo se intervjua Vladimira Putina "Blumbergu", u kojem je otvoreno rekao da je Kremlj spreman da prestane da podržava Srbiju po pitanju Kosova ako bi, zauzvrat, Zapad priznao da je Krim ruski - rekao je Aleksandrovič.

- Srbija je proteklih nekoliko godina, od trenutka predsedavanja Oebsa do ove situacije, pred stalnim izazovima u spoljnoj politici, tako da nekada mora i da prelomi po određenim pitanjima - kaže Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku.

To što je u ovoj situaciji prelomila na rusku stranu uticaće na odnose Srbije sa Ukrajinom, ali ne toliko da Kijev promeni dosadašnji stav da ne prizna nezavisnost Kosova, ocenjuje Đukanović.
Podsetimo, Srbija i Ukrajina dele sličan problem. Prvima je oteto Kosovo, drugima Krim i obe zemlje su priznavale jedna drugu u njihovim ustavnim granicama. Kijev je, naravno, odmah reagovao s puno žuči. Ambasador Ukrajine u Beogradu Oleksandar Aleksandrovič izjavio je da bi Srbiji glasanje protiv rezolucije o Krimu u UN moglo da se vrati kao bumerang.
 
- Postoji engleski izraz "pucati sebi u noge". Verujem da je upravo to Srbija uradila ovakvim glasanjem jer se u nekom trenutku u budućnosti ovakva odluka može vratiti kao bumerang u vašim naporima da zadržite Kosovo. Ne razumem zašto ovo radite - rekao je Aleksandrovič.

Pasoši i fudbal

- Nikada nismo prestali da podržavamo Srbiju kad je u pitanju Kosovo, niti smo priznali nezavisnost. Skoro smo odbili da igramo fudbal i košarku protiv Kosova na našoj teritoriji jer ne želimo kosovske pasoše. Ne radimo ništa protiv interesa Srbije i, iskreno, veoma smo uznemireni zbog ovoga - dodao je ambasador.

2024 © - Vesti online