Subota 24.12.2016.
18:01
Đ. Barović - Vesti

Simo Tuševljak o dirigovanim zločinima (2): Alija na vrhu piramide zla

Reuters
Alija Izetbegović

- Alija i Bakir su porodično bili povezani sa Kemom Ademovićem, predratnim i ratnim komandantom specijalne jedinice MUP-a BiH, ali i šefom tajne službe AID. Sama ta činjenica pravi jasnu, direktnu vezu, ali prema tadašnjim zakonima BiH, svi šefovi Službi su bili u obavezi da predsedniku dnevno šalju izveštaje o svim relevantnim događajima. Takođe, od njega su direktno primali naređenja. To je više nego jasna komandna odgovornost i vrlo jasno je ko je bio taj koji može izdati određene naredbe - kaže Tuševljak.

Ćelo, Zuka, Juka

Ubijali su u Sarajevu i kriminalci.
- Ismet Bajramović Čelo je bio predratni kriminalac, a odmah na početku rata je formirao svoju jedinicu na Koševskom brdu. Mušin Topalović Caco je takođe predratni krimianalac koji je kao aktivan član Patriotske lige postavljen za komandanta 10. brdske brigade. U zoni njegove odgovornosti nalazili su se i Kazani - jama gde je skončalo mnogo Srba. I Juka Prazina se isto bavio kriminalom, a zatim je kao član Patriotske lige i Zelenih beretki, 1992. postavljen za komandanta rezervnih specijalnih snaga policije BiH. Njegov zadatak je bio da na području opština Novi grad i Centar, formira paravojne jedinice koje će zastrašivati i hapsiti Srbe.

U ratu se u Sarajevu pojavila i jedinica Ševe koja se sumnjiči za brojna ubistva i mučenja Srba.
- Ono što mi znamo je da su maltene svi iz te jedinice preživeli rat i danas su uhljebljeni u raznim državnim službama. Tužilaštvo BiH i kantonalno Tužilaštvo Sarajevo trenutno vodi istragu u više odvojenih predmeta protiv 20-ak pripadnika Ševa na osnovu krivičnih prijava MUP RS - dodaje naš sagovornik.

Tuševljak tvrdi i da policija Srpske ima podatke o likvidacijama 3.300 Srba u Sarajevu.
- Svaki taj dosije nosi ime i prezime žrtve, ali i sve relevantne podatke kako je ta osoba stradala, a u većini slučajeva i ko je odgovoran. Reč je isključivo o civilima ili ljudima koji su poginuli, a uopšte nisu bili angažovani u VRS niti na izvršenju bilo kog borbenog zadatka. Dakle, bili su u polju, na njivi, ubijeni od snajpera, od namerno granatiranih civilnih područja. To su žrtve ratnog zločina - navodi Tuševljak.

2024 © - Vesti online