Ponedeljak 02.01.2017.
04:30
Vestionline, klix.ba

Ovo su najpoželjnije destinacije istočne Evrope za 2017.

pixabay.com
Obavezno posetite zemlju sa više od 11.000 jezera: Belorusija

10. Belorusija

Belorusija se našla na desetoj poziciji, kada je reč o zemljama ovog dela Evrope koje treba da budu jedna od destinacija koju ćete posetiti u 2017. godini. Reč je o zemlji 11.000 jezera, pa je za ljubitelje prirode Belorusija raj na zemlji. Veliki deo teritorije prekrivaju šume, hiljade jezera je okruženo predivnom prirodom, jako je pogodna za planinare, a Minsk važi za jako uzbudljiv grad. Ono što svakako vredi obići u Belorusiji je Nesviški dvorac, koji se nalazi na UNSECO-voj listi svetske baštine.

pixabay.com
Ako ste ljubitelj dobre kapljice - pravac Moldavija

9. Moldavija

Ova zemlja je idealno mesto za ljubitelje vina. Jeste li znali da je Moldavija sedmi najveći izvoznik vina u svetu? Upravo zbog toga je je zovu "zemlja s vratima otvorenim za raj vina". Dva najveća svetska vinska podruma nalaze se u Moldaviji - najveći na svetu je Milestii Mici vinarija, a drugi po veličini je Cricova vinarija. Ukupna dužina podzemnih galerija u Milestii Mici vinariji je 200 kilometara.

Tanjug
Sarajevo je još jedna od hit destinacija, a ako ste već tamo, svratite u ratni hostel

8. Bosna i Hercegovina

Naša komšijska zemlja nazvaja je zvezdom u usponu Balkanskog poluostrva. U tekstu se navodi da broj turista u BiH konstatno raste, a da se lepo Sarajevo svrstava među top 50 najboljih gradova na svetu. Prema proceni Svetske turističke organizacije, Bosna i Hercegovina će biti treća zemlja sa najvišom stopom turističkog rasta između 1995. i 2020. godine. Kao destinacija koja se mora posetiti izdvojen je Mostar, slikovita destinacija puna šarma.

pixabay.com
Drakulin dvorac i dalje je nezaobilazna destinacija

7. Rumunija

Rumunija je označena kao karpatska kolevka. Karpati su drugi najduži planiniski lanac u Evropi, a 51 odsto njihovog planinskog niza čini srce Rumunije. Ukoliko ste planinar, mnogo je područja koja treba istraživati, ali savetuje se da ostanete na označenim rutama ili da angažujete vodiča. Preporučuje se obavezna poseta Drakulinom dvorcu.

pixabay.com
Ako se nađete u Sloveniji, obavezno pođite do Bleda

6. Slovenija

Šesto mesto pripalo je Sloveniji, srednjovekovnom dragulju. Slovenski reljef je bogat i raznovrstan, obiluje planinama, livadama, jezerima i pećinama. Jako je atraktivna i njena ruralna turistička ponuda. Kao najfascinantniji srednjovekovni gradovi izdvojeni su Ptuj, Škofja Loka, Bled i Piran, te sela Štanjel, Vipavski Križ i Šmrtno. Takođe, preporučuje se i poseta neverovatnim slovenskim banjama.

pixabay.com
Prestonica Estonije takođe je preporučena destinacija

5. Estonija

U ovoj fascinantnoj maloj zemlji kao najpopularnija destinacija se izdvaja Talin. Parnu je, s prekrasnim plažama, banjama, noćnim klubovima i predivnim šetalištem uz more, glavna letnja destinacija. Estonija je poznata po arhitekturi, posebno po istorijskim građevinama razasutim po celoj zemlji. Ono što morate videti definitno je Tartu, dom novog estonskog Nacionalnog muzeja.

pixabay.com
Kako zaobići Budimpeštu?

4. Mađarska

Na četvrtom mestu je Mađarska, u kojoj je Budimpešta glavna atrakcija. Termalne banje u Budimpešti privlače hiljade posetilaca svake nedelje. Najpoznatija među njima je Széchenyi. Opremljena je s 15 unutrašnjih kupatila, tri velika spoljašnja bazena, a jednako je atraktivna i među meštanima i turistima.

pixabay.com
Split je samo jedna od preporučenih destinacija u Hrvatskoj

3. Hrvatska

Na listi se našla još jedna zemlja iz nekadašnje SFRJ. Hrvatska je označena i kao top destinacija za motocikliste. Hrvatska je i 2013. bila najatraktivnija destinacija za motocikliste, a stvari se ni sada nisu promenile. Za one koji su zainteresovani za nešto drugo, Hrvatska ima mnogo toga za ponuditi. Tu su nacionalni parkovi, prekrasna obala atraktivna za jedrenje, ronjenje i druge sportove na vodi, Istra, Kvarener, Zadar, Split i neizostavni Dubrovnik.

pixabay.com
Ako nas pitate, Prag je uvek destinacija broj 1

2. Češka

Drugo mesto pripalo je večno fascinantnoj Češkoj koja nikad ne gubi svoju čar. Prag važi za najpopularniju destinaciju, a tursti takođe vole i destinacije kao što su Kutna Hora i Český ráj. Za ljubitelje piva Plzen je dobro poznato odredište. Omiljena destinacija za neke je i Ostrava, posebno tokom sezone gljiva. Tada bi trebalo da probate kulajdu, vrhunsku gustu supu sa šumskim gljivama i mlekom, ili tradicionalni gulaš od gljiva.

pixabay.com
U Grčkoj vredi obići sve: Sledećeg leta, recimo, možete do Santorinija

1. Grčka

I konačno, na prvom mestu nalazi se Grčka, kolevka bogova. Najpopularnije odredište je Atina, zatim slede idilična ostrva Santorini, Mikonos, Rodos i Krit. Trustima je jako interesantna i centralna Makedonija, pogotovo Halkidiki i Olimp. Ipak, najposećeniji deo zemlje je Severna Grčka, s odredištima kao što su Solun, Komotini, Ioanina i Larisa.

2023 © - Vesti online