Petak 23.12.2016.
12:08
Tanjug

Miro Kovač objasnio šta je ključno za odnose između Srbije i Hrvatske

youtube.com/N1
Rešiti problem ratnog nasleđa: Miro Kovač

- Bez toga neće biti pravog proboja u saradnji između Hrvatske i Srbije, nećemo imati zdrave temelje za zdrave odnose - kaže Kovač .

Ipak, dodao je, odnosi dveju država na puno područja ipak se razvijaju u dobrom smeru - privredni odnosi, odnosi na području turizma, a kontakti između hrvatskog društva i društva u Srbiji su intenzivniji nego prije 10, 15 ili 20 godina.

Prema rečima Kovača, Hrvatska ima dve platforme za rešavanje problema sa Srbijom, bilateralni okvir i evropski pregovarački proces u koji su mnoga otvorena pitanja ugrađena za prošle, Oreškovićeve vlade.

- Pravi se napredak u hrvatsko-srpskih odnosima očigledno može postići samo ispunjavanjem kriterijuma u pregovaračkom procesu Srbije s EU. Mi stoga moramo da insistiramo na ispunjavanju kriterijuma - kaže Kovač za Hinu.

Inače, dvojica hrvatskih ministara spoljnih poslova Davor Ivo Štir i Kovač ocenili su u razgovoru za Hinu da su diplomatske aktivnosti zvaničnog Zagreba u ovoj godini uspešno usmerene na odnose sa susednim državama i stabilno evropskog jugoistoka.

Hrvatska je, naime, jedna od retkih država koja je tokom protekle godine imala čak tri vlade i tri premijera - Zorana Milanovića, Tihomira Oreškovića i aktuelnog Andreja Plenkovića.

Hrvatska je, kažu Štir i Kovač, stavila snažan fokus na saniranje odnosa sa susednim država narušenim u vreme Milanovićeve vlade.

Agencija podseća da su predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović i premijer Srbije Aleksandar Vučić u junu potpisali Deklaraciju o unapređenju odnosa i rešavanju otvorenih pitanja.

Podsećaju i da je srpski premijer tada izjavio da taj dokument pokazuje kako se popravljaju odnosi dveju zemalja, "koji su kičma" regiona.

Kasnije, međutim, došlo je do promene u tom odnosu, posebno nakon što je Hrvatska blokirala otvaranje poglavlja 26 u pregovorima Srbije sa EU.

Zagreb je to, kako se navodi, učinio je Srbija, kako se smatra, nije ispunila obavezu prema hrvatskoj manjini, što su, kako se tvrdi, srpski zvaničnici bespotrebno dramatizovali.

2024 © - Vesti online