Petak 23.12.2016.
08:20
Vestionline

Alepo je osvojen: Asad, Rusija i Iran zadali odlučujući udarac

Reuters
Vojska Sirije preuzela kontrolu nad Alepom: Sirijska zastava vijori se iznad grada

- Zahvaljujući krvi naših mučenika i žrtvi naših hrabrih oružanih snaga kao i savezničkih snaga, Centralna komanda oružanih snaga objavljuje povratak bezbednosti u Alepo nakon što je oslobođen od terorista, kao i odlazak onih koji su tu boravili - saopštila je sirijska vojska, prenosi AFP.

Sirijski predsednik Bašar al Asad izjavio je ranije da povratak pune kontrole nad Alepom predstavlja pobedu za njegove ruske i iranske saveznike, koliko i za njegovu zemlju.

Asad je, u komentaru posle sastanka sa visokom iranskom delegacijom, rekao i da su uspesi na bojnom polju "osnovni korak na putu ka okončanju terorizma na celokupnoj sirijskoj teritoriji i stvaranju odgovarajućih okolnosti za rešenje i kraj rata", prenosi Rojters.

Pobunjenici: Veliki poraz

S druge strane, pobunjeničke grupe koje se bore protiv predsednika Bašara al Asada kažu da vraćanje Alepa pod punu kontrolu sirijske vlade predstavlja "veliki gubitak" i vojni poraz za njih.

- Na političkom nivou, ovo je veliki gubitak - rekao je Jaser al Jusef iz grupe Nuredin al-Zinki za AFP.

Za revoluciju, kako je naveo, ovo je period povlačenja i teška prekretnica.

- Revolucija trenutno nailazi na vojni poraz. Intervencija Rusije i Irana uz prećutno odobravanje arapskih i muslimanskh zemalja, košta nas teških gubitaka - rekao je on.

Sirijska vojska je saopštila da je u potpunosti preuzela kontrolu nad Alepom, drugim po veličini gradom u zemlji, što je najveća pobeda vlade u Damasku tokom rata koji traje već gotovo šest godina.

2024 © - Vesti online