Četvrtak 22.12.2016.
18:02
Autograf

"Hrvatski političari imaju kompleks Srbije, ustaška zmija sikće sa svih strana"

Reuters
Ivo Josipović oštar prema hrvatskim političarima

"Mera hrvatstva postalo je ne koliko dobrog politika radi za Hrvatsku, već koliko štete želi Srbiji i Srbima, ne koliko se voli svoja hrvatska domovina, već koliko se ne voli Srbija", piše bivši hrvatski predsednik Ivo Josipović.

"Ustaška zmija, personifikacija neoustaštva, na koju sam upozoravao još prije nekoliko godina, sikće s nogometnih terena, opskurnih portala, iz pera ostrašćenih novinara čak i u tzv. mejnstrim medijima, iz usta čak i visoko rangiranih političara", piše Josipović.

Promašene Hrvatske blokade

"S druge strane granice također je mržnja i huškanje. Ali, s puno više utilitarizma i racionalnosti. Hrvatska se politika sramoti: promašeni pokušaj blokade pregovora zbog univerzalne nadležnosti neslavno je propao naprosto zato jer Hrvatska nije bila u pravu. Tražila je da Srbija ukine zakon kakav, više-manje, imamo i mi. Umjesto da se pregovorima i bilateralnim sporazumom utemeljenom na osudi zločina, ali i neprihvaćanju ishitrenih optužbi, osigura da po prelasku granice naši branitelji ne budu uhićeni i izručeni Srbiji, naša je Vlada probala silom. Nije išlo; podvijena repa morala je odustati od blokade, nerazumno ostavljajući i dalje branitelje pod rizikom uhićenja u inozemstvu", ističe Josipović.

"Onda se Vlada ponovo uprla blokirati, ovaj put pregovore o kulturi i obrazovanju. Nakon što su premijeru Plenkoviću i predsednici Grabar Kitarović SAD i EU čeličnom četkom izribali glavu, odmah su se požurili nagovestiti odustanak i od te blokade. Kao - Srbija će lako ispuniti uslove, već bi u februaruu hrvatska blokada zato mogla otpasti. Hrvatska ne samo da treba nego i mora insistirati da Srbija primijeni isti zakonski nivo prava hrvatske manjine u Srbiji kakvu Hrvatska ima za srpsku zajednicu. Naravno, i da se u obje zemle ta prava zaista i poštuju, a ne fingiraju", piše Josipović.

"Ali blokada je kontraproduktivna parada. Pregovori i postoje zato da se, bez velike medijske parade, dođe do legitimnog cilja. A u Srbiji likuju, Vučić fingiranom scenom demonstrativnog odlaska iz Brisela hvata još pokoji bod na unutrnjoj političkoj sceni. Inače, i hrvatski i srpski političari sukob država i naroda koriste ponajviše upravo radi svog unutarnjeg političkog dobitka. Najgorkija epizoda kompleksaštva prema Srbiji ipak je ponižavajuća afera "čokoladica“. Predsednica države izgovorila je potpuno neverovatne reči "izvinjenja“ što je deci poklonila čokoladice srpske proizvodnje. To je "izvinjenje" sublimat svih kompleksa koje naša politika ima prema Srbiji, izjava s dalekosežnim štetnim posledicama za ugled Hrvatske, našu politiku i ekonomiju", ističe Josipović.

Odnosi Hrvatske i Srbije nikad gori

"Ne samo to, predsednica i naša država postali su predmet prezira i ismevanja, argument susedima, pa i onima četničkog profila, da nas ismevaju, prikažu kao uskogrudne nacionaliste i da se pokazuju bolji Evropejci od nas. Domaća i strana javnost bezbrojnim je skečevima, filmićima i parodijama prokazala predsednicu i državu kao uskogrudne, hipernacionalističke i neevropske.  A zapravo su političke elite u obe zemlje, i u Hrvatskoj i u Srbiji, slične: potpiruju sukobe i mržnju kao sredstvo vođenja unutrašnje politike i svog političkog probitka. Odnosi Hrvatske i Srbije sve su gori, nikada gori od 2000-ih. Oganj mržnje loži se s obe strane granice. S nostalgijom se sećamo vremena u kojima je predsednik Srbije iskazivao poštovanje žrtvama na Ovčari, vremena u kojemu smo mogli s optimizmom gledati na budućnost naših odnosa i cele regije, razgovarati otvoreno o brojnim otvorenim pitanjima koja nam je ostavio raspad zlosretne bivše zajedničke države. Danas u Srbiji rehabilitiraju četništvo, Dražu Mihajlovića, čak i Nedića. I u Hrvatskoj se revidira povest, jača ustašofilija. Gdje je kraj? Imali li politike i političara, intelektualaca, umjetnika, građanki i građana koji su u stanju vratiti razum i očekivanje da će našu budućnost odrediti mir i suradnja, a ne sukobi i mržnja?", pita se na kraju teksta Josipović.

2024 © - Vesti online