Četvrtak 22.12.2016.
18:01
D. Dekić - Vesti

Ministar vojni iz ofšor zone

Tanjug
Biznismeni: Gradonačelnik Beograda Siniša Mali i Zoran Đorđević

Prema pisanju ove mreže, ministar vojni je kao direktor "misteriozne" ofšor kompanije KBX Consulting LLC iz Delavera, čije je vlasništvo nepoznanica, potpisao ugovor o osnivanju firme Telecraft u Srbiji novembra 2008. Za manje od godinu dana nakon osnivanja, ta kompanija je dobila javnu nabavku kod državne kompanije Telekom, i to u pregovaračkom postupku bez javnog objavljivanja.

- Na tom poslu ofšor firma je zaradila oko 88.000 evra i to je bio jedini njen posao, jer ju je Đorđević potom ugasio - kažu u KRIK-u.

Ministar Zoran Đorđević je negirao da je njegova ofšor firma imala državu za klijenta, naveo je da nije vlasnik pomenutih kompanija od kada je pre četiri godine postao državni sekretar u resoru odbrane.

- Ne postoji misterija i nedoumica, kada je u pitanju moja biografija. Pre državne funkcije, radio sam kao ekonomista u privatnom sektoru. U određenim periodima radio sam za druge poslodavce, ili sam bio vlasnik nekoliko privrednih subjekata. U skladu s važećim zakonima bio sam vlasnik i direktor KBX Consulting LLC iz Delevera, a pored firme Telecraft , supruga i ja smo bili vlasnici i drugih privrednih subjekata - naveo je ministar i dodao da su isključivo radili s privatnim sektorom.

Istakao je i da od trenutka kada je postao državni sekretar u ministarstvu odbrane, nije bio vlasnik, ni zaposlen u drugoj kompaniji.
Divlja gradnja KRIK je objavio i da ministar ima nekretnine u Malom Mokrom Lugu i dva automobila, a Đorđević je odgovorio da živi u polovini porodične kuće sa suprugom i dvoje dece, nasleđenoj od dede.

Dodao je da je kuća u kojoj živi njegova majka na istom placu. Izgrađena je od prodaje nekretnine koju je nasledio, a postupak legalizacije pokrenut je 2009. 

Crna lista EU

EU je prošle godine u okviru borbe protiv multinacionalnih kompanija koje izbegavaju plaćanje poreza objavila crnu listu od 30 "rajskih teritorija", a čak 18 njih je povezano sa srpskim firmama. Brisel je u ovoj akciji rešen da vodi bitku protiv utajivača poreza i da stane na rep povlašćenim poreskim ugovorima. Prema podacima Agencije za privredne registre Srbije, 333 preduzeća imaju osnivače iz ofšor zona, dok dve imaju i direktore s Mauricijusa i iz Lihtenštajna.

Skupljanje kajmaka

Ivan Ninić, izvršni direktor Centra za vladavinu prava, smatra da poslovanje preko ofšor firmi nije protivzakonito, ali je neka vrsta potkradanja sopstvene države.

A. Čukić
Sve nejasno: Ivan Ninić

On primećuje da je u slučaju ministra vojnog poznata samo zarada u evrima, ali su nejasni priroda posla i predmet ugovora. Ninić kaže da je pitanje da li je ofšor firma iz Delavera bila protočni bojler u ovom biznisu i da li postoji podizvođač, a da je ministar pri tom pokupio kajmak.

- Ministar je u obraćanju javnosti preskočio taj deo. Iz navoda KRIK-a vidimo da je firma imala jedan posao, ali ne i kako je Đorđević došao do posla, šta je predmet trgovine i zašto je posao bio direktna pogodba, a ne otvoreni postupak - ukazuje za "Vesti" ovaj pravnik ističući da su to pitanja na koja Đorđević javnosti duguje odgovor.

Moralno je diskutabilan, smatra naš sagovornik, svako ko koristi privilegije povoljnih poreskih tretmana.

- Nedovoljno je informacija za pravi zaključak šta je ministar radio kao privatnik, ali korišćenje pogodnosti na osnovu kompanije u SAD ukazuje na potrebu izvlačenja profita na štetu poreskih obveznika, odnosno građana Srbije - tumači Ninić.

V. Sekulić
Poslovanje bez kontrole: Milan Kovačević

Rajska ostrva pakao za Srbiju

Ofšor kompanije osnivaju se radi izbegavanja raznih vrsta poreza i kontrole finansijskog poslovanja, devizne i carinske kontrola. Moguće je putem firmi sa ostrva putem "iznajmljenih vlasnika i direktora" prikriti identitet i imovinu stvarnog vlasnika.

U slučaju koji je KRIK istražio, prema rečima konsultanta za inostrana ulaganja Milana Kovačevića, nepoznanica je vrsta posla.

- Strana kompanija nije mogla da vrši usluge u Srbiji, osim ako nije osnovana u našoj zemlji. Ona može samo da isporučuje nešto ulazi u zemlju preko uvoznika. Međutim, nedostaju preciznije informacije, ne može sa sigurnošću da se kaže o čemu je reč - pojašnjava ovaj stručnjak za "Vesti".

Đorđevićeva firma je osnovana u SAD-u. Kovačević ukazuje da osnivač firme nema obaveze prema SAD-u i može poslovati po svetu, a da u Americi ne znaju šta se i gde radi.
 

Tanjug
Penzionerski dani: Milan Krkobabić

Braća po majčinoj firmi

Ministar Milan Krkobabić i njegova najbliža rodbina, prema pisanju KRIK-a, poseduju nekretnine u vrednosti od 1,88 miliona evra.
Majka Marija (90), vlasnica je preduzeća Grafico 011, a u vlasništvu firme je poslovna zgrada od 502 kvadrata vredna 400.000 evra. Takođe i zgrada od 882 kvadrata vredna 700.000 evra u Zemunu.

Vlasnik Jet Direct doo je Nebojša Krkobabić, brat ministra, a ova firma je vodeći distributer materijala za grafičku i promotivnu industriju.

Sestra ministra energetike Aleksandra Antića, Ljiljana Zarubica, bila je udata za čuvenog narko-bosa Milana Zarubicu, ali je s njim bila i vlasnica kompanije Varan chemicals u čijim postrojenjima se proizvodila sirovina za pravljenje sintetičkih droga, naveo je KRIK.

2024 © - Vesti online