Četvrtak 22.12.2016.
17:46
Tanjug, Vestionline

Analitičari: Šta će nam tenkovi od Rusa, kad imamo bolje?!

Tanjug
Vojni analitičari ne vide razlog preuzimanja tenkova iz Rusije s obzirom da Srbija ima bolju opremu na tom polju

Vojni analitičar Aleksandar Radić ocenio je da je nabavka aviona Mig-29 potpuno razumljiva i svrsishodna ideja, jer je postojećim avionima tog tipa u Srbiji resurs pri kraju i moraće da idu na remont, nakon čega bi Srbija ostala bez odbrane vazdušnog prostora. 

- Doduše, to ne bi bio presedan jer smo zbog krize oko akumulatora već imali situaciju u kojoj nije održavano lovačko dežurstvo. Tada je to država rešila tako što je uložila veliki napor da se to ne objavi u medijima a sada je to urađeno na mnogo bolji način ovom nabavkom - rekao je Radić. 

On je ukazao da Srbija sa četiri tenkovska bataljona tenkova M-84 i T-72 ima daleko više oruđa ne samo od zemalja u okruženju nego i od nekih velikih i jakih država, poput Francuske. 

- Poklonu se u zube ne gleda ali bez više informacija šta se želi sa tim vozilima ne možemo donositi neki sud. Tenk T-72 je inferionriji od jugoslovenskog M-84, koji je i nastao tako što je na tenku T-72 izvedena obuhvatna modernizacija, pre svega u sistemu za upravljanje vatrom i na motoru - rekao je Radić. 

Kad je uopšte bilo reči o najavama da će u Srbiju doći i po 30 tenkova T-72 i vozila BRDM-2, Radić je rekao da mu se čini da se do te odluke verovatno stiglo tako što je Rusija videla čega ima "u višku" pa odlučila da Srbiji donira sredstva sa te liste.  

On je ocenio da je možda bilo bolje da se od donatora tražilo nešto iz domena artiljerijsko-raketne tehnike.

Nekadašnjeg pomoćnika ministra odbrane I vojnog analitičara, Bojana Dimitrijevića, potpuno je iznenadila informacija o nabavci oklopne tehnike, konkretno tenkova T-72 i izviđačkih oklopnih automobila BRDM-2. 

On je ocenio je da je nabavka šest lovaca Mig-29 nesporna i pozdravio tu odluku kao značajan doprinos za Ratno vazduhoplovstvo, ali je dodao da ga je 

- Ta sredstva su u našoj vojsci u upotrebi od ranije, a većina je povučena još 2006. godine kada su proglašena neperspektivnim. Tako da mi nije jasno da li je to deo nekog šireg aranžmana ili premijer Srbije nije dobio pravu informaciju o tome za šta bi ta sredstva mogla da se koriste - rekao je Dimitrijević. 

 

2024 © - Vesti online