Četvrtak 22.12.2016.
11:28
Vestionline, Tanjug

Incko preti: Mogu da smenim Dodika, ali...

Reuters
Rado bi on smenio Dodika: Valentin Incko

On je za zagrebački nedeljnik Globus rekao da on, istina, ima ovlašćenja da smeni predsednika RS Milorada Dodika, ali su, kako kaže, ta vremena prošla.

Podseća da su njegovi prethodnici to pravo koristili 800 puta, te da je na takav način do sada smenjeno 180 političara. 

- Ali su ta vremena prošla. Danas želimo domaća rešenja i odgovornost - kaže Incko. 

Prema njegovom mišljenju Dejtonski sporazum se može menjati uz saglasnost tri konstitutivna naroda. 

- Pre svega bi to trebalo da bude u svrhu jačanja funkcionalnosti države. Ali to ne znači centralizaciju, koje se neki plaše - naveo je. 

Hrvati u BiH su konstitutivni narod, kaže Incko i dodaje: 

- Kad imaš tri brata, a jedan je najmlađi, njemu treba posvetiti posebnu pažnju. Istovremeno, Hrvati moraju da se istaknu kvalitetom, što već u velikoj meri i rade. Moramo se, međutim, zapitati jesu li Hrvati u BiH dijaspora, jer se neki tako ponašaju, ili su konstitutivan narod. Ako je ovo drugo tačno, onda nisu dijaspora. Za mene su svakako konstitutivan narod - naveo je Incko. 

Visoki predstavnik ističe da još nije vreme za ukidanje OHR-a u BiH, te da se to može dogoditi, ali tek pošto bude ispunjen program "5+2" - pet ciljeva, uključujući sređenu državnu i vojnu imovinu, i dva uslova. 

- Jedan je ispunjen, a to je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Drugi je zahtevniji, jer podrazumeva pozitivnu ocenu političke situacije u BiH i puno sprovođenje Dejtonskog sporazuma. Sami možete proceniti u kojoj meri je taj uslov ispunjen - rekao je Incko.

2020 © - Vesti online