Četvrtak 22.12.2016.
09:19
Vestionline

Uhapšen ratni ministar policije u BiH, krio se u Hrvatskoj

Reuters
Policija u BiH (Foto: Arhiva)

Za Delimustafićem i Jusom Škrijeljom, ranije uhapšenim u akciji "Pravda", raspisane su interna i međunarodna poternica prema naredbi Kantonalnog suda u Sarajevu, a na zahtev Tužilaštva Kantona Sarajevo. 

Kantonalni sud u Sarajevu je u utorak izdao naredbu za raspisivanje interne i međunarodne poternice za osumnjičenima Delimustafićem i Škrijeljom na predlog Tužilaštva nakon što su tokom dana obavešteni da sudska policija nije pronašla osumnjičene na njihovim adresama. 

Delimustafić je, kao i Škrijelj, bio u bekstvu nakon što im je Sud KS produžio pritvor za 2 meseca i to zbog krivičnih dela organizovanog kriminala, a u vezi sa zloupotrebom položaja, povredom zakona sudije, pranjem novca i prevarom. 

Ranije je na ročištima na Sudu KS potvrđeno da Delimustafić nema dvojno državljanstvo, a dok je ranije boravio u Hrvatskoj koristio je ime Ilija Mustafić. 

Delimustafić je tokom građanskog rata u BiH bio na funkciji ministra unutrašnjih poslova i po njegovom direktnom nalogu je, prema tvrdnjama medija iz FBiH, na samom početku rata u BiH formirana zloglasna jedinica Ševe.

2024 © - Vesti online