Sreda 21.12.2016.
18:14
Vestionline

Erdogan: Imali smo razlog da likvidiramo ubicu ruskog ambasadora

Reuters
Atentator na ambasadora Rusije Gulenov sledbenik: Redžep Tajip Erdogan

Preliminarne informacije iz istrage o ubistvu ambasadora Rusije ukazuju da je ubica imao veze u inostranstvu, izjavio je Erdogan na pres-konferenciji u Ankari.

- Veze teroriste koji je ubio ambasadora Rusije ukazuju da je pripadao FETO-u. Ta prljava organizacija, nažalost, pronikla je u našu vojsku i policiju. Atentat na ambasadora je jasan dokaz toga. Tragovi vode u inostranstvo - rekao je Erdogan.

- Karlov je bio poseban diplomata. On se nikad nije mešao u unutrašnje stvari Turske i radio je sve za razvoj odnosa Ankare i Moskve - dodao je Erdogan.

On je naveo da je turska policija morala da likvidira teroristu, zbog straha da je napadač mogao kod sebe imati bombu.

- Postoje spekulacije na temu, zašto ga nisu uhvatili živog. Međutim, za to bi se moralo platiti životom. On je mogao ubiti nekoliko policajaca. Pripadnik, koji je ubio teroristu video je da je ovaj napravio sumnjivi pokret rukom i mislio da može izvaditi i baciti bombu. Tada ga je policajac ubio - naveo je turski predsednik.

On je dodao da istragu ubistva vodi komisija uz učešće ruskih specijalaca. Andrej Karlov napadnut je na otvaranju izložbe u Ankari 18. decembra, a od zadobijenih rana preminuo je na licu mesta. Ubica koji je likvidiran tokom specijalne operacije zvao se Mevlut Mert Altinaš i on je više od dve godine radio u turskoj policiji.

 

2024 © - Vesti online