Sreda 21.12.2016.
18:01
D. N. Petrović - Vesti

Preti epidemija tuberkuloze

wikipedia.org/Jovanvb
Zabrinuti lekari u Novom Pazaru

- Sve što nam je bilo na raspolaganju već smo preduzeli, zbog dodatne(treće) dezinfekcije svih prostorija, gimnazija nije radila nedelju dana, provetravamo učionice po nekoliko puta dnevno, maksimalno smo pojačali mere higijene - kaže dr Šefadil Spahić, direktor Zavoda za javno zdravlje u Novom Pazaru.

Imamo više učenika koji su po dva puta kompletno snimani i pregledavani, na pregledima nije bilo simptoma tuberkuloze, međutim, kasnije su i oni oboleli. Strahujemo da je kod nekih đaka bakterija još u fazi inkubacije i da se narednih dana može razbuktati. Dovoljno je da jedan učenik oboleli i tuberkulozu "poseje" celom razredu. Ne pomaže ni to što su svi učenici još kao deca vakcinisani protiv tuberkuloze, vakcina samo ublažava simptome bolesti, naglašava dr Spahić.

Lekari veruju da su sva žarišta u školi ugašena, ali da postoje van škole i da tuberkuloza verovatno dolazi iz jedne ili više porodica. Epidemiolozi obilaze porodice obolelih i ispituju način i stil života, ishranu, higijenu. Uzorke smo poslali u jednu specijalnu labaratoriju u Nemačkoj kako bi utvrdili da li je među obolelima jedan ili više takozvanih sojeva, odnosno da li je bolest krenula iz jedne ili više porodica.

2024 © - Vesti online