Sreda 21.12.2016.
15:52
Srna, Vestionline

Švajcarska: Eh, ta hrvatska opsesija Srbijom...

Reuters
Kolinda Grabar Kitarović posebno apostrofirana zbog besmislenog ponašanja

Švajcarci cinično navode da Kitarovićeva ima novi nadimak - "Čokolinda", pošto je na 25. godišnjicu bombardovanja Dubrovnika u vrtiću podelila svoje potpisane fotografije i čokolade.

Usledile su zatim kritike zbog toga što su čokoladice iz Srbije, pa se Kitarovićeva odmah izvinila i izrazila žaljenje što nije podelila hrvatske čokolade.

"Noje Ciriher cajtung" opisuje Hrvatsku kao članicu Evropske unije koja je još "početnik" i koja nije spremna da bude lider zemalja regije pri pristupnim pregovorima sa EU.

U prilog tome navode i blokadu Srbije u poglavlju 22 prošlog leta i u poglavlju 26 sada, što je, prema Švajcarcima, iskorišćavanje prava veta ne bi li Zagreb rešio probleme koje ima sa Beogradom.

Švajcarski list tvrdi da Hrvatska za ovakve stavove nema podršku u EU, te da se zvanični Zagreb u odnosima sa BiH "više postavlja kao direktor škole", nego kao evropski mentor.

List navodi da je za Hrvatsku Srbija i dalje opsesija, mada Zagreb pokušava da se odvoji od Balkana i zaboravi na njega.

Kao primer navodi da se serije i filmovi iz Srbije i BiH jedva pojavljuju na hrvatskim televizijama, dok u tim zemljama ima daleko više hrvatskog igranog programa.

Švajcarski mediji smatraju da bi bilo dobro pozabaviti se problemima poput korupcije i sporog pravosuđa ili, pak, loše infrastrukture, pri čemu navode neshvatljiv primer osmočasovnog putovanja na relaciji od 400 kilometara, koji dele Zagreb od Beograda.

2024 © - Vesti online