Sreda 21.12.2016.
15:07
Vestionline

Prvo Vojska, pa ekonomija: Veliki povratak Rusije

Twitter/inoemnenie
Putin mudro jača ruski uticaj u svetu

Rusija je učestvovala u sklapanju sporazuma sa zemljama OPEK-a, kojim je dogovorila smanjenje proizvodnje nafte. 

Zatim je osigurala pet milijardi dolara vrednu katarsku investiciju u ruskog naftnog diva "Rosnjeft PJSC", posle čega je ta kompanija podigla svoj udeo u vađenju prirodnog gasa u Egiptu za 2,8 milijardi dolara.

- Rusija se trudi da poveća uticaj na Bliskom istoku svim mogućim sredstvima - ističe Fjodor Lukjanov, predsjednik ruskog Saveta za spoljnu i odbrambenu politiku.

Razvoj događaja u regiji ide na ruku Rusiji kao retko kad do sada, navodi "Blumberg".

Zahlađenje u odnosima SAD i njenih saveznika u regiji, haos koji su niske cene nafte ostavile na ekonomijama koje se snažno oslanjaju na naftu i priznanje da Rusija ne može da bude ignorisana u pitanjima bezbednosti - znači da Putin "kuca na već dobro otvorena vrata".

Ruske kompanije i diplomate polako počinju da učestvuju na tržištima na kojima su bili aktivni u sovjetskoj eri, oživljavajući odnose utemljene na političkim vezama, trgovini oružjem i energetici. Polako se gradi i snažna veza sa Egiptom preko predsednika Abdela Fataha al Sisija.

Kada je Katar kupio 19,5 odsto udjela u "Rosnjeftu", jedan od motiva malog i naftom bogatog emirata bio je geopolitički, navodi "Blumberg" pozivajući se na osobu blisku pregovorima. Katar investiciju vidi kao put do potencijalnih poslovnih i političkih veza, rekao je neimenovani izvor.

Ugovor sa Katarom posebno je bitan, jer su Rusija i Katar u prošlosti imali dosta problematičan odnos. Moskva taj emirat vidi kao bivšeg sponzora islamističkih terorista u Čečeniji. Ruski agenti svojevremeno su ubili čečenskog vođu Zelimkana Jandarbijeva 2014. godine upravo u Katarskom glavnom gradu Dohi, navode portali. 

Stručnjaci smatraju da je, posle Sirije, Libija sledeća destinacija na kojoj će Rusi proširiti svoje interese. Ruski lider Vladimir Putin stvara veze sa libijskim vojnim vođom generalom Kalifom Haftarom, koji je u poslednjih 6 meseci dva puta posetio Moskvu tražeći podršku u naoružanju.

Haftarova pobeda u Libiji mogla bi da predstavlja veliki dobitak za Rusiju, jer su ruske kompanije padom Moamera Gadafija izgubile ugovore vredne više milijardi dolara, napominju ekonomski portali.

2024 © - Vesti online