Sreda 21.12.2016.
08:56
Vestionline

Drama u Berlinu: Ko je Pakistanac, gde su vozač i pištolj?

Reuters
Berlin: Najvažnija pitanja još uvek čekaju na odgovore

Nemačka policija je 23-godišnjeg Naveda B. okarakterisala kao vozača kamiona koji je na božićnom vašaru u prestonici ubio 12 osoba.

Prvobitne sumnje je podrila izjava ministra unutrašnjih poslova Tomasa de Mezijera da istražitelji ne znaju šta priča Naved jer govori dijalektom za koji policija nije imala prevodioca.

Kroz medije se pronela priča da je neimenovana osoba koja se nalazila na mestu tragedije uperila prstom u mladog Pakistanca, s tvrdnjom da ga je videla kako izlazi iz kabine kamiona i beži kroz ulice do centralnog gradskog parka, Tirgartena. 

Ipak, vozač je pobegao, a policija je na osnovu opisa svedoka uhapsila Naveda u neposrednoj blizini mesta na kom se održavao božićni vašar. 

Kada su istražitelji shvatili o čemu govori Naved, pustili su ga iz pritvora, naveo je da je bio na vašaru kao posetilac, ali i da je krenuo da beži kada je pomislio da ga svedoci mogu označiti kao počinioca zločina. 

Na njegovoj odeći nije pronađen uzorak krvi sličan onom koji je uzet iz kabine, a na njegovim rukama nije bilo ni barutnih čestica, što je navelo istražitelje da posumnjaju u svoj “ulov“, jer se smatra da je izvršilac napada ubio vozača kamiona, poljskog državljanina čije je telo pronađeno na suvozačkom sedištu. 

Pred policijom su sada dva velika i teška zadatka – pronaći "vojnika Islamske države" koji je upravljao kamionom, kao i pištolj kojim je ubio Poljaka.

2024 © - Vesti online