Utorak 20.12.2016.
19:33
Tanjug, Vestionline

Turska: Ubica ambasadora verovatno nije delovao sam

Tanjug/AP
Mevlut Mert Altintaš

Ruski istražitelji pregledali su u utorak galeriju u glavnom gradu Turske Ankari, gde je ambasadora Andreja Karlova dan ranije ubio policajac Mevlut Mert Altintaš. Dvadesetdvogodišnji napadač uzvikivao je parole o sirijskom gradu Alepu pošto je ubio ambasdora. Turski visoki državni zvaničnik, koji nije želeo da mu se navede ime, opisao je ubistvo kao "potpuno profesionalno" i da to "nije akcija jednog čoveka", dodavši da je napad dobro isplaniran.

Turske vlasti do sada nisu objavile nikakve informacije o istrazi niti spekulacije o mogućem motivu ubice.

Turska policija je privela sedam ljudi povezanih s napadačem, njegove roditelje, sestru, još tri rođaka i njegovog cimera u Ankari, navela je turska agencija Anadolija.

Prema navodima agencije, Altintaš je uzeo odsustvo sa posla i 14. decembra rezervisao sobu u hotelu blizu izložbenog centra. Stigao je u hotel u ponedeljak. Policija je pretražila hotelsku sobu koja je kasnije zapečaćena. Telo ubijenog ruskog ambasadora Karlova odvezeno je u utorak avionom za Moskvu, a na aerodromu u Ankari je organizovana ceremonija ispraćaja posmrtnih ostataka ambasadora kojoj su prisustvovali turski zvaničnici i diplomate.

- Ambasador Karlov postao je večni simbol tursko-ruskog prijateljstva - rekao je turski vicepremijer Turgul Turkeš na oproštaju.

2024 © - Vesti online