Utorak 20.12.2016.
17:39
alo.rs, Vestionline

Na velikoj sceni uz Ruse: Srbija glasala protiv rezolucije UN o Krimu!

Reuters
Srbija podržala Rusiju u Ujedinjenim nacijama

U rezoluciji se pozivaju "ruske okupacione vlasti" da okončaju "sva zlostavljanja stanovnika Krima", posebno "diskriminatorne mere i praksu, arbitrarna pritvaranja, mučenja i drugo surovo, nehumano i degradirajuće ponašanje".

Rusija je lobirala protiv rezolucije nazivajući je "politički motivisanom" i "jednostranom", navodi Radio slobodna Evropa.

Da se poštuje pravo, osim ako ste SAD i Zapad

U rezoluciji se navodi da je odgovornost članica UN da "poštuju međunarodno pravo, uključujući načelo da će se sve države uzdržati od pretnje ili upotrebe sile protiv teritorijalnog integriteta ili političke nezavisnosti svake države". Naravno, takve rezolucije ne važe u slučajevima kada bez dozvole UN-a SAD i "zapadne demokratije" bombarduju civile i legitimne režime zemalja koje ne dele njihove vrednosti...

U tekstu se poziva na prethodnu rezoluciju UN o teritorijalnom integritetu Ukrajine i osuđuje "privremena okupacija dela teritorije Ukrajine - Autonomne Republike Krim i grada Sevastoplja" koju je izvela Rusija.

Ruski Sputnjik i ukrajinski mediji navode da je Srbija zajedno Angolom, Belorusijom, Venecuelom, Iranom, Kazahstanom, Kinom, Kubom, Severnom Korejom, Rusijom i Sirijom glasala protiv rezolucije.

2024 © - Vesti online