Utorak 20.12.2016.
16:54
Tanjug, Vestionline

Zukorlić: Rekao sam da će Berlin biti sledeći

Tanjug
Više ne sme da prognozira: Muamer Zukorlić

Zukorlić, ipak, veruje da napadi implicitno imaju veze sa ratom u Siriji, posebno sa Alepom.

- Logika i mentalitet onih koji planiraju ovakve napade je da se podstakne islamofobija i da se prosto nateraju i Nemci da sa svoje strane pojačaju negativan odnos prema muslimanima, a muslimani u Nemačkoj da se osećaju neugodno. Time se stvara klima ekstremizna i u krajnjem slučaju terorizma - naveo je Zukorlić u izjavi za Tanjug.

Govoreći o ubistvu ambasadora Rusije u Turskoj, Zukorlić kaže da je očito namera bila da se ugroze tek obnovljeni odnosi Moskve i Ankare, pošto je u tim odnosima došlo do zahlađenja obaranjem ruskog aviona iznad Sirije pre više od godinu dana.

Upitan može li se predvideti koji grad bi mogao biti naredna meta terorista, Zukorlić kaže da posle Londona, Madrida, Pariza, od ranije i Njujorka, a sada Berlina - nijedan više nije bitan.

- Sada će se stvari odvijati shodno dnevno-političkim procenama, kada je gde potrebno da se dozira negativna atmosfera - zaključio je Zukorlić.

Iako Zukorlić ne vidi da bi za sada tu na ovom prostoru moglo da dođe do ovakvih akcija, on smatra da bi Srbija morala da deluje preventivno, a to, kako kaže, podrazumeva uspostavljanje nacionalnog saveta za pacifizaciju društva.

O muslimanima u Srbiji

"Pitanje Islamske zajednice je strateško pitanje za državu i naciju prvenstveno sa uticajem na stabilnnost i tako bi ga trebalo shvatiti i tretirati. Zato je krajnje vreme da najviše predstavnici vlasti u agendu svojih obaveza uvrste i delovanje na vraćanju jedinstva Islamskoj zajednici", kaže Zukorlić, inače, bivši muftija.

2024 © - Vesti online