Nedelja 20.06.2010.
22:33
Vestionline

Brazil očitao lekciju 'Slonovima'

Brazil je gol u prvom delu igre postigao iz jedine prave akcije. Luis Fabijano je odlično iskoristio prazan prostor, došao na 7-8 metara od protivničkog gola i potom prosto zakucao loptu u bliži gornji ugao gola golmana Barija, koji nije stigao ni ruke da podigne. Isti igrač je u 51. minutu povećao rezultat na 2:0 posle soloprodora i driblinga između trojice igrače afričke ekipe. Ipak, utisak je da se Fabijano malo poslužio rukom pri umirivanju lopte pre završnog udarca.

U 62. minutu već je bilo 3:0 za petostruke šampione sveta. Elano se odlično ubacio ispred odbrane Obale Slonovače i iskoristio centaršut Kake, koj je prethodno prošao po levoj strani. Konačan rezultat u 79. minutu postavio je Didije Drogba, koji je odličnim utračavanjem izbegao ofsajd zamku i glavom precizno savladao Cezara.

Ekipa Karlosa Dunge je u prvih 45 minuta bila bolji rival u svim segmentima igre i zasluženo otišla na odmor sa minimalnom prednošću. Brazil je igrao strpljivo, bez one karakteristične, lepršave i atraktivne igre koju je do sada krasila petostrukog šampiona sveta. Sa druge strane, popularni "slonovi" su totalno podbacili, nisu uputili nijedan ozbiljan šut ka golu žulija Cezara, a tome nije pomogla ni činjenica da je Didije Drogba od prvog minuta bio na terenu. Ekipa Svena Jorana Eriksona igrala je jako oprezno i rezervisano i nije se zaletala na protivnički gol ni posle primljenog pogotka.

U drugom delu Afrikanci su krenuli agresivnije na gol Brazila, čiji su igrači počeli da se "poigravaju" sa protivnikom i akcijama na terenu podsetili na one dane iz ere Pelea, Sokratesa, Garinče, Zika, pa onda Rivalda, Bebeta, Romarija, Ronaldo i na kraju Ronaldinja.

Iznervirani zbog takve situacije, igrači Obale Slonovače krenuli sa žestoko da fauliraju Brazilce, a najgore je prošao Elano, koji je zamenjen u 67. minutu. Posle još jednom neopreznog starta Afrikanaca, Kaka je zbog košakanja zaradio žuti karton u 84. minutu. Samo par minuta kasnije, glavni sudija Stefan Leroj, naseo je na provokaciju Keite, koji je simulirao da ga je Kaka udario laktom u glavu, nakon čega Francuz pokazuke igraču Reala drugi žuti karton i put svlačionicu. Strasti su se do kraja smirile, a Obala Slonovače nije uspela da iskoristi igrača više tako da je ostala sa bodom iz dve utakmice, dok Brazil ima maksimalan učinak i siguran prolaz u osminu finala SP.

Brazil - Obala Slonovače 3:1 (1:0)
Strelci: Luis Fabijano 25' i 51', Elano 62' (Brazil) - Drogba 79' (O. Slonovače) . Stadion: Soker Siti u Johanezburgu. Gledalaca: 84.455. Sudija: Stefan Lanoj (Francuska).

Žuti kartoni: Kaka 84' (Brazil) - Tiene 31', Keita 75' (O. Slonovače).
Crveni karton: Kaka 88' (Brazil)
Brazil: žulio Cesar; Maikon, Lusio, žuan, Bastos, Melo, Silva, Elano (Alveš 66'), Kaka, Robinjo (Ramirez 90+1'), Luis Fabijano.

Obala Slonovače: Bari; Ebue (Romarik 72'), Kolo Ture, Demel, Tiene, Zokora, Jaja Ture, Tiote, Kalu (Keita 67'), Drogba, Dindane (žervinjo 54').

2024 © - Vesti online