Utorak 20.12.2016.
14:44
M. Topalović - Vesti

Stadion Trabzonspora diktira nove standarde

Instagram
Čudo građevine: Stadion Trabzonspora

Sportski kompleks Akjazi, u okviru koga se nalazi i novi stadion turskog prvoligaša Trabzonspora, izgradila je vladina Kancelarija za izgradnju stambenih objekata (TOKI). 

Da se radi o jedinstvenom kompleksu pokazuje i činjenica da je sagrađen na nasutom delu Crnog mora i da je najmoderniji fudbalski kompleks u Turskoj.

Posle nasipanja jednog dela mora, u Trabzonu je 24. oktobra 2013. godine postavljen kamen temeljac za izgradnju ovog kompleksa, a posle nešto više od tri godine, svečano je otvoren, uz prisustvo predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana.

Instagram
Zemlja oteta od Crnog mora

Unutar sportskog kompleksa nalazi se 92 hiljade kvadratnih metara zelene površine, 2.200 stabala. Iako je UEFA-in standard za osvjetljenje stadiona 2.000 luksa, osvetljenje novog stadiona Trabzonspora je 3.000 luksa!

Takođe, u kompleksu se nalazite brojni edukacioni centri i pomoćni tereni.

Instagram
Novi dom Trabzonspora


Kada je u pitanju krov stadiona, za njegovu izgradnju korišćeno je čak 6.500 tona čelika. Radi se o tzv. pametnom krovu ("SmratRoof"), prvom tog tipa u Turskoj i petom u svetu, koji se sam čisti, i ima mehanizam za pročišćavanje vazduha.

Krov stadiona pokriva 22.000 hiljade metara kvadratnih tribina, a ima kapacitet za pročišćavanje zagađenog vazdha koji u proseku zagadi oko 2.500 motornih vozila.

Kapacitet stadiona je 41.461, sadrži 2.954 VIP sedišta, 196 protokolarnih, 282 za predstavnike medija i 80 za osobe s invaliditetom.

Instagram
Čudo tehnike: Stadion u Trabzonu

Stadion Trabzonspora ima semafor od 80 metara kvadratnih s rezolucijom od 7,5 megapiksela, što je takođe novitet među stadionima u Turskoj.

2024 © - Vesti online