Utorak 20.12.2016.
17:41
Tanjug, Vestionline

Kitarović: Hrvatska je bezbedna, ali neophodna je i strategija bezbednosti

Reuters
Kolinda Grabar Kitarović smatra Hrvatsku sigurnom zemljom ali takođe želi strategiju bezbednosti zbog promena u EU

Komentarišući poslednje terorističke napade u Ankari, Berlinu i Cirhu, Kitarović je ocenila da je terorizam opasnost modernog doba, te da ona na to upozorava već duže vreme.

Dodala je i da već duže vreme upozorava da su teroristi iskoristili i zloupotrebili migrantski talas kako bi se, kako je rekla, infiltrirali i stigli do Evrope.

- Hrvatska je sigurna zemlja, verujem u naše službe i u njihov rad, ali sada je zaista vreme da završimo novu strategiju nacionalne sigurnosti koja uzima u obzir sve pretnje - rekla je predsednica Hrvatske.

Napomenula je da je ta strategija u izradi, ali da u ovom trenutku ne ulazila u detalje.

- Moram, međutim, uzeti u obzir da od prošle strategije, ne samo da smo ušli u EU i NATO, nego se i drastično promenila bezbednosna slika EU-a i regije - naglasila je Grabar-Kitarović, prenela je HINA.

Poručila je da u borbi s terorizmom ne treba klonuti duhom i dopustiti da pretnja terorom ometa svakodnevni život.

- Moramo se snažno boriti protiv opasnosti terorizma, a Hrvatska će u tome nastaviti da učestvuje. Potrebna je mngoo snažnija razmena informacija o praćenju terorističkih aktivnosti, ali i dugoročna deradikalizacija onih koji su se vratili s ratišta ili su radikalizovanu na bilo koji drugi način - kazala je ona i dodala kako je uverena da će se posle ovih poslednjih napada učvrstiti saradnja u okviru NATO-a i EU-a, kao i globalne zajednice.

Osvrnuvši se na ubistvo ruskog ambasadora u Ankari, Kitarović je kazala da je "bez obzira na hrvatsko neslaganje s Rusijom oko postulata međunarodnog prava, potrebno sarađivati i s tom zemljom oko zajedničkih bezbednosnih pretnji".

Kitarović je rekla i da veruje da će Hrvatska uskoro imenovati ambasadora u Moskvi, čije je mesto upražnjeno više od godinu dana,  i da o tome čeka dogovor s premijerom.

2024 © - Vesti online