Nedelja 20.06.2010.
19:00
Tanjug

Josipoviću, nemoj samo da se klanjaš!?

"Smatramo da predsednik Republike Hrvatske treba da štiti najveće antifašističke vrednosti na kojima je nastala savremena Republika Hrvatska i da se aktivno zalaže da u Hrvatskoj ne vegetira samo deklarativni antifašizam upisan u Ustavu Republike Hrvatske i saborskoj Deklaraciji o antifašizmu, već da antifašizam postane nešto čega se Hrvatska ne stidi i s čime se ponosi u svetu", stoji u zajedničkom saopštenju "Centra za društveno istraživanje" i "Margelovog instituta" u Zagrebu.


U ovim organizacijama smatraju da bi Josipović u tom pogledu trebalo da pokrene inicijativu za obnovu spomenika Narodnooslobodilačke borbe porušenih tokom 90-tih godina prošlog veka, dostojan tretman preživelih partizanskih boraca, kao i da podstiče Vladu na obnovu i dostojno obeležavanje svih mesta na kojima su se nalazili ustaški koncentracioni logori.


U saopštenju se navodi da bi "zakonska zabrana veličanja ustaškog zločinačkog režima po uzoru na nemačko zakonodavstvo bio poželjan cilj značajnog napretka "pre ulaska Hrvatske u Evropsku uniju" i da to treba da bude "podsticano od strane predsednika Republike Hrvatske kao pravnika".


"Ako to ne učini, predsednik Republike će i nadalje ostati samo deklarativni antifašista kao i većina državnika koji isprepliću crveno-crne niti već prema potrebi trenutka i mesta", ističe se u saopštenju.


Prema ovim organizacijama "govoriti o žrtvama Blajburga, a posebno koristeći sintagmu 'nevine žrtve' kontroverzno je samo po sebi, jer uz nepostojeći popis žrtava postoje preživeli učesnici, među kojima je i Milivoj Ašner, "ustaški šef policije" koji se, kako podsećaju, "od 2004. godine sve do danas uspešno nalazi u begu pred hrvatskim pravosuđem zbog masovnih deportacija u koncentracione logore Srba, Židova i Hrvata komunista i antifašista".


Hrvatski predsednik Ivo Josipović položio je danas venac na spomen obeležje pripadnicima oružanih formacija NDH iz Drugog svetskog rata, ustaša i domobrana, na Blajburškom polju u Austriji i tom prilikom izjavio da "tim činom završavamo jedan deo hrvatske istorije".

2024 © - Vesti online