Sreda 21.12.2016.
00:11
J. Arsenović - Vesti

Genijalci rastu u inat državi

pixabay.com
Mladi astronomi i astrofizičari iz Srbije požnjeli medalje na Olimpijadi 

Od 250 učesnika iz 41 zemlje, učenici iz Srbije su osvojili dve srebrne medalje, šest bronzanih i pohvalu, čime su ponovo potvrdili da se nalaze u elitnom društvu - među prvih 10 nacija po takmičarskim rezultatima u astronomiji.

Blizanci doneli sreću

Ranijih godina srpsku selekciju činili su đaci Matematičke gimnazije u Beogradu, ali ove su se okupili godine učenici iz cele Srbije. Timovi su formirani od najuspešnijih na republičkom takmičenju

Uz uspehe koje nam srednjoškolci i studenti prirodnih nauka gotovo redovno priređuju, ide i priča o nedovoljnoj podršci države kako bi mladim mladim talentima omogućila lakše pripreme i učešće na međunarodonim takmičenjima.

Predsednik Društva astronoma Srbije (DAS) prof. dr Stevo Šegan kaže da je učešće prvog tima finansiralo Ministarstvo prosvete nauke i tehnološkog razvoja sa oko 40 odsto potrebnih sredstava. Drugom timu su većinu sredstava, oko 80 odsto, obezbedili lokalni sponzori, donatori i roditelji takmičara.

- Sva ostala potrebna sredstva obezbedilo je Društvo astronoma Srbije, uz obavezu Ministarstva da finansira prvi tim sa još 40 odsto sredstava, po podnošenju odgovarajućih izveštaja - objašnjava dr Šegan.

Olimpijada 2021. u Kruševcu?

Profesor Šegan za "Vesti" kaže da je protekle dve godine bezuspešno pokušavao u resornom ministarstvu da nađe sagovornika koji će obezbediti neophodne garancije države da Srbija, odnosno grad Kruševac, 2021. godine bude domaćin Međunarodne olimpijade iz astronomije. Naime, zbog sjajnih rezultata takmičara, Srbiji je ponuđeno da organizuje 15. MOAA 2021. godine, ali procedura nalaže da iza organizatora stane država domaćin.

- Bio sam na sastancima sa državnim sekretarima i pomoćnicima, i uvek je bilo da ne mogu da obećaju, da će možda razmotriti i posle toga bi sledilo ćutanje. Svako je tvrdio da nije nadležan i da ne može da tako nešto da organizuje, a to je samo pitanje ozbiljne stručne naučne politike - kaže Šegan.

S obzirom na to da bi najveći deo troška organizacije na sebe preuzeo grad Kruševac, koji je spreman da izgradi i astronomšku opservatoriju, država bi morala da zalegne samo sa nešto manje od dva miliona dinara, koliko u proseku iznosi ukupan trošak za učešće naših učenika na jednoj Olimpijadi.

Međutim, ovih dana desio se preokret. Na poslednjim sastancima kod Međunarodnog astronomskog olimpijskog komiteta, dr Sonja Vidojević, predsednik Nacionalnog astronomskog olimpijskog komiteta, uspela je da ubedi kolege da na srpski odgovor čekaju do 1. januara iako je rok već istekao.

Pomogla i ambasada Indije

I na primeru mladih astronoma vidi se da od dovijanja njihovih profesora i mentora, od sposobnosti da animiraju nekog lokalnog privrednika ili javno preduzeće zavisi da li će moći da otputuju na prestižno takmičenje za koje su se prethodno kvalifikovali.

Tako je prošle godine put u Indoneziju najvećim delom, sa 990.000 dinara, finansirao Telekom Srbija, zahvaljujući jednom od roditelja. Ove godine Telekom nije hteo ni da čuje, a ne morate se pitati šta je sa onim učenikom čiji je roditelj zaposlen u Telekomu: otišao je na studije i više ne učestvuje u ovom takmičarskom rangu.
Ali su zato u indijskoj ambasadi imali više sluha, pa su srpskim takmičarima dali besplatne vize, dok su se u DAS dovijali tražeći jeftiniju grupnu kartu za daleki put, naravno, s presedanjem u Frankfurtu.

Istovremeno, neko je u resornom ministarstvu otvorio oči i shvatio da je organizacija ovakvog takmičenja dobra za državu i za podsticaj mladih ljudi željnih znanja, pa su stigla obećanja da će i država konačno dati tu dugo čekanu potvrdu, kao i da će isplatiti sredstva koja je DAS zadužio ne bi li mlade istraživače poslao na takmičenje u Indiju.

- Nama su potrebni oni koji će studirati astronomiju, a po pravilu su to deca iz unutrašnjosti - kaže dr Šegan.

Takmičari iz Srbije su bili organizovani u dva tima sa po pet članova. Svi takmičari iz prvog tima su osvojili medalje: Vuk Radović srebrnu, a bronzane Dušan Novičić, Dušan Đorđević, Marko Medvedev i Mihajlo Sporić.

U drugom timu Srbije, srebrna medalja pripala je Bogdanu Stanojeviću, bronzani su Novak Stanojević i Igor Medvedev, a pohvalu je dobio Dejan Stančević. Zanimljivo je da su među takmičarima dva para blizanaca - Stanojevići iz Niša i Medvedevi iz Beograda.

2020 © - Vesti online