Četvrtak 22.12.2016.
01:00
A. Vučićević - Vesti

Srbija u raljama bede (4): Sirotinja uvek nagrabusi

A. Čukić
Borba za opstanak: Senka Kotur

- Da li možemo da preživimo? Kao što vidite, živi smo, moramo. Ali kako živimo, to ne moram ni da pričam. Kako tročlana porodica jede, plaća račune, kupuje najosnovnija sredstva za higijenu od 200 evra, to samo mi znamo - započinje priču Senka.

Ona kaže da već nekoliko meseci duguju za komunalije, ali od kada je suprug ostao bez posla nemaju drugo rešenje.

- Pozajmljujemo se često i za hranu, a kamoli račune. Od nedostatka struje niko nije umro, ali od gladi jeste. Svakog dana se nadamo da niko neće ući u dvorište i preseći nam struju. A opomene i pretnje od EPS-a redovno stižu. Stalno slušamo o milionskim dugovanjima za struju naših političara, a njih niko ne dira. Zato mi sirotinja nagrabusismo - kaže Senka.

youtube.com/Veronica Culver

 

Srbija u raljama bede:

1. Kriška hleba kao san

2. Kuće na dobošu

3. Ratni heroj pušio pikavce

Zabrinuta je za budućnost svog sina.

- On sa 30 godina, zdrav, prav, u punoj snazi sedi kod kuće. Ne bira, kada god ga negde pozovu, on ide i radi. A posla nema. Ne znam ni sama na koliko je konkursa poslao prijavu, na koliko smo vrata svi pokucali, ali niko ne zove - požalila se ova Beograđanka.

O penziji kaže ne sme ni da razmišlja.

- Sada radim za bednu platu. Nikada veću i nisam imala. Kolika li će mi tek biti penzija, ne smem ni da mislim - ispričala je Senka.

Senka i njen suprug poslednji put na letovanju su bili 1990. godine. Bioskop, u šali kaže, pamti iz vremena crno-belih filmova, a pozorište smatra privilegijom bogatih.

- Nekada, dok su bila srećnija vremena, preko sindikata se letovalo. Danas, ne možemo da izdvojimo za autobusku kartu do Ade Ciganlije, a kamoli da odemo na more - uprkos svim mukama, s osmehom priča ova simpatična žena.

Otkaz zbog limenke piva

O Senki su "Vesti" pisale pre godinu dana, kada se borila protiv bivšeg poslodavca koji ju je otpustio jer je otkucala dve limenke piva u periodu posle ponoći, kada je zabranjena prodaja alkohola.

- Tada, uprkos tome što sam bila vredan i pošten radnik, otpustili su me zbog sitne greške. S obzirom na to da posla nema, svi se grabe za bilo šta, poslodavci mogu da biraju, a radnike maltretiraju kako stignu - kaže Senka.
Tog perioda ne želi ni da se seća.

- Ja sam ostala bez posla, suprug ne radi, sin ne radi. Da nije bilo prijatelja koji su nam pomagali, umrli bismo od gladi - kaže Senka.

- Kraj - 

2020 © - Vesti online