Utorak 20.12.2016.
11:54
Vestionline

Merkel: Ovo je teroristički napad, posebno odvratno ako je izbeglica

Reuters
Angela Merkel

- Užasnuti smo, šokirani i duboko tužni zbog surovog i neshvatljivog čina. Međutim, nećemo i ne želimo da menjamo navike i odustanemo od božićnih vašara, lepih trenutaka na trgovima. Nemačka neće živeti paralisana od straha od zla - rekla je kancelarka.

U prvom obraćanju nakon što je čovek za koga se pretpostavlja da je izbeglica kamionom uleteo u ljude na božićnom vašaru i ubio više od deset osoba, Merkelova je rekla da će kazna biti najveća moguća. 

Merkelova je izjavila da osim 12 žrtava ima mnogo onih koji se trenutno u bolnicama u Berlinu bore za život. 

- Malo toga znamo sa sigurnošću, ali s obzirom na poznate informacije, moramo da pretpostavimo da je u pitanju teroristički napad. Znam da bi za sve nas teško bilo podneti ako se potvrdi da je počinilac osoba koja je tražila zaštitu i azil u Nemačkoj - rekla je Merkelova. 

Kancelarka je dodala da bi to bilo "posebno odvratno" zbog mnogih Nemaca koji iz dana u dan bili posvećeni pomaganju izbeglica. 

- Takođe, to bi bilo odvratno i zbog mnogih kojima je naša pomoć zaista potrebna i koji pokušavaju da se integrišu u naše društvo - rekla je ona. 

Na novinarsko pitanje o tome da li će posle ovog zločina menjati politiku prema izbeglicama, ona je odgovorila odrečno. Merkelova je izjavila saučešće porodicama i najavila da će danas obići mesto napada.

2024 © - Vesti online