Utorak 20.12.2016.
08:05
A. Vučićević - Vesti

U kampovima sanjaju bolji život

Reuters
Ne odustaju: Migranti i po zimi na otvorenom 

Trenutno postoji 12 prihvatnih centara u Srbiji, u kojima boravi 5.600 migranata. Oko 1.000 izbeglica svojom voljom boravi izvan centara. Primer dobrog odnosa prema migrantima je prihvatni centar u Subotici. Tu je trenutno zbrinuto njih 150. Crveni krst Subotice svaki dan snabdeva migrante sa tri obroka i sve je po Halal standardima, jer se poštuju njihovi običaji.

Dnevno ulazi njih 50

Ministar za rad Aleksandar Vulin izjavio je da iz Srbije dnevno legalno izađe oko 30, a uđe do 50 migranata.
- Vlada se trudi da se troškovi migrantske krize ne pokrivaju iz državnog budžeta, da ne idu na teret građana, nego da se pokriju iz međunarodih donacija - rekao je Vulin.

Svi su smešteni u tople prostorije u kojima imaju sve uslove za dostojanstven život, dok ne krenu dalje ka željenoj destinaciji. Mnoge izbeglice i dalje odbijaju da dođu u prihvatne centre, već spavaju po parkovima, u strahu da će biti vraćeni u zemlje iz kojih su došli.

Izbeglica iz Pakistana ispričao je da je u Subotici već dva meseca, a u Srbiji je ukupno pet. Njegov krajnji cilj je Italija.

- Želimo da se granice otvore, da idemo dalje u Austriju, Italiju. Otišao sam iz svoje zemlje jer je tamo rat između Indije i Pakistana, a mi smo između. Čekaćemo, možda će EU otvoriti granice. Želim da radim, mi smo siromašni i moramo da zaradimo novac - rekao je on.

Jedanaestogodišnja Fatima iz Avganistana došla je sa svojom šestočlanom porodicom u Suboticu.

- Nedelju dana smo ovde. Svi želimo da idemo u Nemačku. I mojoj zemlji je rat, nema škole, tamo su loši ljudi. Kada porastem, želim da budem lekarka - ispričala je Fatima.

2024 © - Vesti online