Ponedeljak 19.12.2016.
15:55
sputniknews.com, Vestionline

Kina odgovorila Trampu

Reuters
Kina odgovorila na Trampove provokacije u vezi sa krađom drona

- Zamislite da ste nešto našli na ulici - najpre biste morali da to prekontrolišete i proverite pre nego što ga predate nekom drugom - rekla je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Kine Hua Čunjing na konferenciji za novinare, prenosi AFP.

Ona je istakla da Trampova optužba da je Kina ukrala dron "nije tačna".

- Dve strane održavaju glatku komunikaciju putem vojnih kanala, i mi verujemo da će ovaj incident biti adekvatno rešen - zaključila je portparolka kineskog ministarstva.

I kineski državni list "Čajna dejli" odbacio je u ponedeljak u uvodniku Trampovu tvrdnju, ocenivši da je u njegovoj poruci "začuđujuće to što novi američki predsednik potpuno pogrešno predstavlja ono što se zapravo dešava, a to je više opasno nego što je smešno".

Kinesko glasilo zaključuje da bi Trampovo ponašanje lako moglo da kinesko-američke odnose dovede do sukoba većih razmera, dok u drugom tekstu list navodi mišljenja eksperata koji Trampovo ponašanje karakterišu kao "diplomatski neprikladno".

Tramp je nastavio u subotu uveče sa napadima na Kinu putem Tvitera zbog zaplenjenog američkog podvodnog drona i pored toga što je Pentagon sa kineskim vojnim vlastima dogovorio njegovo vraćanje.

- Trebalo bi da kažemo Kini da ne želimo da nam vrate dron koji su ukrali - neka ga zadrže - tvitovao je Tramp.

On je prethodno na istoj društvenoj mreži oštro reagovao na vest o zapleni američkog podvodnog drona, napisavši da je "Kina ukrala istraživački dron mornarice SAD u međunarodnim vodama - iščupala ga je iz vode i odnela u Kinu u činu bez presedana".

- Pentagon je saopštio da su SAD u direktnom angažovanju sa kineskim vlastima obezbedile sporazum o tome da im Kina vrati podvodni dron - rekao je portparol Piter Kuk.

- Kina je odlučila da ga vrati američkoj strani na prikladan način i Kina i SAD su sve vreme bili u komunikaciji u vezi s tim. Jednostrano i otvoreno dizanje tenzija s američke strane tokom tog procesa je neprikladno i ne doprinosi glatkom rešenju ovog pitanja. Mi izražavamo žaljenje zbog ovoga - saopštilo je ranije danas kinesko Ministarstvo odbrane.

Navedeno je i da se Peking protivi američkom obaveštajnom radu i vojnim istraživanjima u kineskim vodama, kao i da će Kina ostati na oprezu u vezi s obaveštajnim radom SAD i preuzeti neophodne korake.

2024 © - Vesti online