Ponedeljak 19.12.2016.
08:51
Vestionline

Tramp odbrusio Kinezima: Zadržite dron koji ste nam ukrali!

Reuters
Tramp nastavlja verbalni rat sa Kinom

- Ne želimo da nam vrate "dron" koji su nam ukrali. Neka ga zadrže - napisao je Tramp na Tviteru.

Pošto je Pentagon ranije saopštio da je s Kinom "postigao sporazum o vraćanju drona", Trampova poruka je nagovestila mogućnost daljeg produbljivanja tenzija između Pekinga i Vašingtona, već izazvanog nedavnim Trampovim stavom o Tajvanu koji je uvredio Peking.

Kineski ratni brod je u četvrtak u Južnom kineskom moru zaplenio malu podmornicu za koju je Pentagon naveo da pripada američkom brodu za okeanska istraživanja, a potom uputio diplomatski protest i zvanični zahtev za vraćanje plovila.

Portparol kineskog Ministarstva odbrane Jang Judžun rekao je  da je u Južnom kineskom moru u četvrtak primećen "neidentifikovani uređaj" i dodao da ga je kineski brod zaplenio radi "ispitivanja i provere kako bi se sprečila opasnost po bezbednost plovidbe".

Judžun je naveo da je, pošto je utvrđeno da se radi o američkom podvodnom plovilu bez posade, Peking odlučio da uređaj vrati Vašingtonu.

Portparol Pentagona Piter Kuk potvrdio je da je sa Kinom "postignut sporazum o vraćanju plovila", ali je Tramp posle mitinga na kojem je svojim pristalicama zahvalio što su glasale za njega, na Tviteru kritikovao dogovor.

2024 © - Vesti online