Nedelja 18.12.2016.
19:12
Vestionline, Srna

Turci Nemcima zabranili Božić

pixabay.com
Ništa od slavlja: U elitnoj školi u Istanbulu zabranjeno sve u vezi sa temom Božića

U nemačkom ogranku škole "Lisesi" u Istanbulu ima 35 prosvetnih radnika. Ovu školu pohađaju turski učenici, ali je priznata i kao nemačka međunarodna škola.

- Prema odluci turske uprave škole neće biti primenjen materijal o hrišćanskim tradicijama i hrišćanskom prazniku. Neće biti rada ili pesama i ta odluka stupa na snagu odmah - navodi se u poruci rukovodstva škole.

Školski hor, takođe, nije smeo da nastupi prošle sedmice u nemačkom konzulatu u Istanbulu.

Na osnovu sporazuma o kulturi između dve zemlje, nemački prosvetni radnici dobijaju platu iz Nemačke, ali škola je pod turskom upravom.

Kritičari turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana smatraju da on ugrožava tradicionalni sekularizam i da sve više usmerava obrazovni sistem na islam. Nemačka stranka Zelenih kritikovala je odluku o zabrani Božića u školi "Lisesi" u Istanbulu.

- Zabrana na temu Božića u školama je neprihvatljiva, posebno ako je sufinansira Nemačka. Savezna Vlada to mora jasno da stavi do znanja Ankari. Ukoliko turska Vlada ne odgovori, onda se mora ukinuti finansiranje te škole - rekѕo je portparol Zelenih Omid Nuripur.

Nemačko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je za žaljenje odluka uprave jedne od najelitnijih državnih škola u Istanbulu da zabrani proslavu Božića. Iz Ministarstva najavljuju da će pokušati da pokrenu dijalog sa turskim partnerima zbog ovog incidenta, ističući da ne shvataju odluku školske administracije.

2024 © - Vesti online