Ponedeljak 19.12.2016.
05:00
S. Đurić - Vesti

Suze zbog Laze i Lenke

V. Sekulić
Spremni za premijeru: Zdravko Šotra (četvrti selva) sa glumačkom ekipom

Uspeo je Šotra da dočara nedokučivu i slojevitu ličnost Kostića koji je bio nacionalni borac, pesnik, prevodilac i novinar.

V. Sekulić
Sestre Dunđerski: Boba Mićalović i Tamara Aleksić

- Ovaj projekat je složen, odgovoran i zadire u mnoga pitanja naše kulturne i nacionalne istorije. To će se posebno videti u TV seriji. U filmu se uglavnom bavim drugim delom njegovog života kada mu se dogodila fatalna ljubav sa Lenkom. Njegovi savremenici ostavili su neke zapise, jer su osetili potrebu da zabeleže priču o Laza koji je bio njihov savremenik, zanimljiva ličnost, drugačiji čovek od mnogih drugih. O njemu je pisao i Simo Matavulj, pa sam sve te priče Kostićevih savremenika koristio tokom rada. Nisam morao ništa da izmišljam, jer je njegov život toliko zanimljiv, posebno ta ljubav sa Lenkom - rekao je Šotra.

Kako kaže čuveni reditelj, imao je materijala da snimi i 20 epizoda, ali su producenti tražili da smanji troškove.

- Morao sam da eliminišem mnoge zanimljive događaje kako bi sve "spakovao" u predviđenih 11 epizoda serije. Dugo su me držali u neizvesnosti hoće li biti serije ili ne i time mi dali mogućnost da usavršavam scenario i dođem do optimalnog rešenja. Trebalo mi je četiri godine da nađem novac za film i seriju i jedva sam ga našao, iako sam najjeftiniji i najefikasniji reditelj. Nikad ne trošim pare za ono što nije neophodno - zaključuje Šotra.

Tata učio ćerke

Sloboda Mićalović otkriva da je njen suprug Vojin svoje znanje o Lazi Kostiću preneo na njihove bliznakinje Milu i Veru.

- Naše ćerke imaju samo sedam godina, a zahvaljujući svom ocu znaju mnogo o Lazi. Mila i Vera su prepričale svojim drugarima sve što su saznale o njemu i pravile su predstavu. Veoma je važno da u najezdi stravičnih TV programa koji se nude našoj deci radimo nešto drugačije. Moje ćerke su oduševljene Lenkom i volela bih da se to prenese i drugu decu - rekla je Sloboda Mićalović, koja glumi Lenkinu sestru Olgu.

Posle beogradske premijere, film će sutradan biti prikazan u Novom Sadu, a zatim i u bioskopima širom Srbije i regiona, a i dijaspora je zainteresovana za ovaj film. Serija od 11 epizoda biće emitovana na RTS-u na proleće. Mnogi kažu da Šotra kroz "Santa Maria della Salute" ispisuje novu istoriju TV serija u Srbiji. I ne samo to. Uspeo je da sačuva i otrgne od zaborava Lazu Kostića, koje je i te kako važan deo naše istorije.

Ljubav sačuvana u stihovima

I posle 100 godina ljubavna priča Lenke Dunđerski i Laze Kostića privlači pažnju. Šotrina filmska priča počinje u Veneciji, ispred crkve "Santa Maria della Salute" gde on oživljava veliku i večnu ljubav pesnika i ćerke vojvođanskog veleposednika Lazara Dunđerskog. Prema oceni novinara Šotra je uspeo da ispriča uzbudljivu, intrigantnu emotivnu priču bez trunke patetike.

- Laza Kostić je najkompleksniji i najizazovniji filmski lik koji sam do sada igrao. Ali, i najteži. Velika vrlina ovog scenarija je što se pojavljuju važne ličnosti tog doba, oslikava jedno vreme i ima dosta poezije. Ipak je reč o jednom od naših najboljih pesnika - rekao je Vojin Ćetković, koji je sjajno dočarao lik Laze Kostića, dok Lenku igra mlada i izuzetno talentovana Tamara Aleksić.

- Lenka je bila vrcava, vesela, gotovo dete, razigrana, a u isto vreme i ozbiljna, obrazovana, načitana, devojka ispred svog vremena - opisala je svoj lik Tamara. Osim nih dvoje u filmu igraja plejada najboljih srpskih glumaca: Dejan Lutkić, Sloboda Mićalović, Aleksandar Đurica, Nebojša Dugalić, Joakim Tasić, Nela Mihailović, Srđan Timarov, Miodrag Krstović, Aleksandar Berček, Svetlana Bojković i mnogi drugi.

2024 © - Vesti online