Ponedeljak 19.12.2016.
03:10
D. Dekić - Vesti

Obračun nad Đinđićevim kostima

V. Sekulić
Opet žrtva: Zoran Đinđić

Ubistvo premijera Zorana Đinđića 2003, opet je u srpsku medijsku orbitu lansirao lider radikala Vojislav Šešelj, koji je tadašnjeg potpredsednika Vlade Nebojšu Čovića optužio da je organizovao atentat. Osim niza srpskih političara, uključio se i bivši crnogorski premijer Milo Đukanović i to porukom srpskim vlastima da nađu počinioce Đinđićeve likvidacije kako se ovakav zločin ne bi ponovio.

Pri tom medijsku kampanju nije zaustavila ni činjenica da je za atentat na Đinđića odavno doneta pravosnažna presuda Specijalnog, a potom i Vrhovnog suda u Beogradu, čime je ozvaničeno da su u mukotrpnom procesu utvrđene sve okolnosti slučaja, dokazi, svedočenja, veštačenja u Beogradu i Vizbadenu...

Nametnulo se pitanje zašto Šešelj baš sada iskopava mrtvog Đinđića, a pri tom je poznat po neskrivenoj mržnji prema ubijenom premijeru. Uz to, Šešelj unapred imenuje krivca, traži formiranje anketnog odbora u Narodnoj skupštini koji bi se bavio političkom pozadinom atentata, koja na suđenju nije utvrđena.

Optužbe iz Šilerove

Nebojša Čović podseća da su mu pakovali priču i neki uhapšeni pripadnici zemunskog klana. On kaže da je to potpuni apsurd, jer nikoga iz te dve kriminalne grupe niti zna, niti je video.

- Apsurd je i da me proziva Jovanović koji nije izlazio iz sedišta zemunskog klana u Šilerovoj i koji je te bandite izvukao iz zatvora, pa on te svoje veze treba da objasni. Godinama, međutim, izbegava da govori o detaljima tog odnosa. Meni je savest čista i mirna, a sve što pokušavaju da mi pakuju, neka im je na čast - kaže Čović.

Šešelj se čak nudi za predsednika tog tela, a ništa protiv takvog predloga nema premijer Aleksandar Vučić. Premijer jedino kaže da bi više voleo da se time bavi tužilaštvo.

Optužbe na račun Čovića stigle su i od lidera Liberalno demokratske partije Čedomira Jovanovića koji je i sam dovođen u vezu sa zemunskim klanom. Čović ekskluzivno za "Vesti" podseća da napadi na njega, u intervalima, traju još od 2003, i stalno dolaze od istih ljudi.

- Interesantno je da iza toga stoje Šešelj i Jovanović koji se mnogo prave ludi, a da nikad nisu objasnili pozadinu njihovih odnosa sa zemunskim i surčinskim klanom. Obojica su sada poslanici, pa taj anketni odbor koji se traži, treba u stvari da opere njih dvojicu - ocenio je Čović.

Vesti
Poslanici peru biografije: Nebojša Čović

Istakao i da se priča o atentatu obično koristi u predizbornim i izbornim periodima i uoči godišnjice ubistva Đinđića.

- To je sramota, ali je u ovoj državi očito dopušteno da se 13 godina provlači ovako nešto, a da sam pri tom ja sve vreme u Srbiji. Povodom konstruisane krivične prijave pokojnog advokata Srđe Popovića, dao sam policiji izjavu u julu 2012. To je trajalo više od četiri sata, a od mene su tada dobili gomilu materijala - kazao je Čović i dodao da je bio na raspolaganju i komisiji za otkrivanje poropusta u Đinđićevom obezbeđenju koju je vodio Žarko Korać.

Bivši premijer Zoran Živković: Klovnovi pošli u kampanju

Najbliži Đinđićev saradnik Zoran Živković je posle atentata preuzeo mesto premijera i upravo za njegovog mandata izvedena je policijska akcija "Sablja" kada je Srbija očišćena od kriminalaca. Živković ističe da je otkrivanje inspiratora i nalogodavaca atentata nužno, ali ne posle više od 13 godina i kroz anketni odbor. Otkrivanje pozadine ubistva je, kaže, na tužilaštvu i policiji.

- Šešeljev predlog je radikalska farsa, uz saučestvovanje Aleksandra Vučića, usmerena na predizbornu demonizaciju Đinđića i svega što je on predstavljao, one normalne, demokratske, pismene i hrabre Srbije - ocenio je Živković za "Vesti", ističući da se sada pravi cirkus u kom će klovnovi uzeti učešće.

Nekadašnji šef UBPOK Boro Banjac: BIA stavila tačku

Bivši načelnik Uprave za borbu protiv organizovanog kriminala Boro Banjac kaže za "Vesti" da je priča o inspiratorima atentata na Đinđića zatvorena kada se Milorad Ulemek Legija predao, a tadašnji ministar policije Dragan Jočić i šef BIA Rade Bulatović obavili razgovor sa njim.

- Niko drugi iz policije nije razgovarao sa Legijom osim njih dvojice - akcentirao je Banjac koji kaže da je smenjen sa pozicije u MUP-u kada je otkrio da se pripadnik zemunskog klana Dejan Milenković Bagzi, krije u Grčkoj.

Svedočenje zaštićenog svedoka Dejana Milenkovića Bagzija: Šešeljev Laufer vođa zemunaca

Pripadnik zemunskog klana, zaštićeni svedok Dejan Milenković Bagzi, na suđenju za atentat na premijera Zorana Đinđića rekao je da je Vojislav Šešelj sve informacije o ubistvima dobijao od pokojnog vođe klana Dušana Spasojevića.

- Spasojević je informacije davao Šešelju, koji je to plasirao u medije. Šešeljev Laufer bili su i Milorad Ulemek Legija i Milorad Bracanović (oficir za bezbednost JSO iz DB). Bio sam prisutan kad se Legija posvađao sa Spasojevićem jer je smatrao da nije trebalo otkrije Šešelju da su Slavka Ćuruviju ubili Miroslav Kurak i Ratko Romić (pripadnici DB) - posvedočio je Bagzi.

On je na suđenju izneo da je razlog za atentat na Đinđića bio strah vođa klana od hapšenja, zbog Zakona o organizovanom kriminalu i započetih istraga.

Čedina narudžbina

Bagzi je izjavio da je Čedomir Jovanović 2001. godine tražio da se ubije Sredoje Šljukić (ubijen u septembru 2002). I tu informaciju čuo je od Spasojevića, koji je tada rekao da prvo treba da vidi koji je razlog. Bagzi je objasnio da su Jovanović i Spasojević bili bliski do protesta JSO-a 2001. godine.

- Oni nisu imali nikog u toj vladi. Spasojević nije imao kontakte s Čovićem, već nam je kazao da ih Legija ima. Međutim, Legija nikad nije rekao da je Čović na našoj strani - svedočio je Bagzi.
On je rekao da je cilj zemunaca bio da se atentatom stvori haos, da se vlada sruši i dovede Šešelj na vlast.

- Oni su Šešelja ubeđivali da ne ide u Hag, ali ih on nije slušao. Rekao im je da usput ubiju i Gašu Kneževića, jer ga je oterao sa fakulteta - rekao je Bagzi.

Sudijama je ispričao i da je ostajao u kolima kad je Spasojević išao kod Šešelja.

- Kad je otišao u Hag, Šešelj je ostavio vezu s klanom. Rekao je da je to Dragan Todorović, jer su Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić suviše meki - rekao je Bagzi.

Šešelj je ranije demantovao Bagzijeve tvrdnje.

- Laufer nije bio samo jedan čovek, a to znaju i svi moji bliski saradnici iz tog vremena. S Legijom i Spasojevićem sam se video nekoliko puta na njihovu inicijativu, i oni su mi informacije davali usmeno, a Laufer pismenim putem - rekao je Šešelj.

2024 © - Vesti online