Nedelja 18.12.2016.
14:27
ruskarec.ru, Vestionline

Amerika vraća tenkove u Evropu zbog "ruske agresije" (VIDEO)

commons.wikimedia.org
Ponos američke vojske: Tenk M1A1 Abrams

Odlazeća administracija Baraka Obame spremila je još jedan oproštajni poklon. U Evropu se vraćaju američki tenkovi. SAD su ponovo "otključale" svoja skladišta oklopne tehnike u holandskom gradu Ejgelshovenu i počele da ih pune tenkovima i borbenim transporterima, pišu ruski portali.

"Kritične rezerve vojne tenike, tenkovi Abrams, borbena vozila pešadije "Bredli", i samohodne haubice M109 "Paladin" razmeštene su u tom holandskom rejonu. Na taj način američka vojska dobiće mogućnost da formira još jednu tešku brigadu. U ovom trenutku u Evropi je dislocirana 173. Vazdušno-desantna brigada SAD i Drugi konjički puk", izveštava televizija NBC.

Po rečima komandanta američkih snaga u Evropi generala Bena Hodžsa ovi koraci govore o privrženosti SAD zaštiti evropskih saveznika i "odvraćanju ruske agresije". SAD i NATO takođe se spremaju da povećaju vojno prisustvo na istočnim granicama Starog kontinenta. Izvori u strukturama alijanse tvrde da je cilj tih inicijativa da se Rusiji pošalje jasan signal.

Američka vojska u Evropi u januaru treba da uveća kontigent do 4.000 ljudi i 2.000 jedinica vojne tehnike. Snage će biti razmeštene po principu rotacije u Poljskoj, Rumuniji, Bugarskoj i baltičkim zemljama. SAD i NATO u 2017. godini planiraju 90 vojnih manevara, uključujući velike vežbe vazdušno-desantnih snaga (Swift Response).

2024 © - Vesti online