Nedelja 18.12.2016.
04:13
S. Pavlović - Vesti

Sveta voda ne trpi psovke

S. Pavlović
Svetkovina za pamćenje: Porodica Jovanović je bila domaćin slave

Ovo su reči 50-godišnje Edine Stević, rodom iz Bosne, koja prilikom posete rođacima u Srbiji često dolazi u ovu svetinju da se preporodi. Posebno je srećna što je prisustvovala Vavedenju, slavi manastira nadomak Petrovca na Mlavi, kome u pohode često dolaze žene koje ne mogu da postanu majke. Kažu da im se posle molitve nad moštima Svetog Grigorija ta želja brzo ispunjava.

Vernici hrle i na čudotvorni izvor iza crkve. Igumanija manastira, mati Veronika, koja je u ovoj svetinji od šezdesetih godina, priča da je upravo na tom mestu prohodala četvorogodišnja Jelena. Ovaj izvor je poseban po mnogo čemu. Voda teče kap po kap. Monahinje ne znaju kad voda dođe, kao ni kad stane.

- Uvek poteče za Đurđevdan, a ove godine se to desilo i za Veliku Gospojinu i za Đurđic. Ova voda ne trpi psovke i fotografisanje, jer tada prestaje da teče - kaže mati Veronika.

Liturgiji posvećenoj Vavedenju prisustvovao je veliki broj vernika, koji su stizali sa svih strana. Žene sa maramama na glavama donosile su bukete cveća. Miris hrizantema, ruzmarina i tamjana širio se manastirom. Ikone su bile okićene belim izvezenim platnom i crvenim mašnama. Na kraju liturgije, koju je služio otac Lazar, obavljeno je pričešće. Potom se oglasila mati Veronika, koja je pozvala vernike na litiju oko crkve za zdravlje. Inače, dan uoči praznika mati Veroniku i sestrinstvo manastira posetio je episkop požarevačko-braničevski i smederevski Ignjatije.

Vesna Stošić (51) iz Petrovca na Mlavi često dolazi u Gornjak.

- Za mene su ova liturgija i litija pročišćenje od svega lošeg - kaže ona.

Slavski ručak

Otac Mirko je blagosiljao vernike, prskajući ih bosiljkom za zdravlje dok su celivali krst. Mati Veronika je sve prisutne pozvala na slavski ručak koji su pripremile ona i njeno sestrinstvo.

Po završetku litije, na sto ispred manastira postavljeni su kolač, žito, slavska sveća, krst i bosiljak. Ovogodišnji kolačar Saša je zajedno s ocem Mirkom presekao kolač, dok je njegov četvorogodišnji sin polivao kolač vinom. Porodica Jovanović često dolazi na ovo Sveto mesto, koje sve češće posećuju i oboleli od raka, nalazeći utehu pred ikonom Majke Božje iz manastira Pantokrator, poklonom sa Svete Gore, za koju se veruje da ima isceliteljsku moć u lečenju ove opake bolesti. Mnogi vernici kažu da su im molitve uslišene zahvaljujući i ostalim čudotvornim ikonama Bogorodice u ovom manastiru (Iverska, Vavedenjska, Brza pomoćnica, Jerusalimska, Vitlejemska i Stradalna).

Ispred kapije manastira sreli smo 90-godišnju Petrovčanku Ljubinu Simeonović, koja je, uprkos tome što se teško kreće, prisustvovala manastirskoj slavi.

- Dete moje, baka je stara, imam puno dece i unučadi. Oni su u inostranstvu. Ja više nisam važna, ali koristim svaki praznik, kao što je danas Vavedenje, da se molim za njihovo zdravlje. Samo da su mi oni živi i zdravi. Hvala Bogu, pa imam i dobre komšije koje me uvek rado dovezu u moj voljeni Gornjak...

Ulazak Bogorodice u hram

Otac Laza podučio je vernike pričom o Vavedenju:
- Vavedenje označava ulazak Svete Bogorodice u hram. Marija je, kao trogodišnje dete, u skladu sa zavetom roditelja, Joakima i Ane, da će, ako dobiju porod, dete dati u hram, dovedena u Jerusalim i uvedena u hram. Na ulazu u hram dočekao je otac Jovana Preteče, prvosveštenik Zaharije. I osta Djeva u hramu Gospodnjem od svoje treće do dvanaeste godine vaspitavajući se u duhovnosti i božanskoj mudrosti.

2024 © - Vesti online