Subota 17.12.2016.
13:59
Vestionline

Zbog odluke o Jasenovcu u Zagrebu se orilo "za dom spremni"

Tanjug/AP
Pripatnici Autohtone stranke prava se podigli na noge (Foto: Arhiva)

Protest je održan zbog zaključka odbora hrvatskog Sabora o uklanjanju spomen ploče za poginule pripadnike HOS-a, na kojoj je pisalo "Za dom spremni", nedavno postavljene u Jasenovcu, preneo je Jutarnji.hr.

Među okupljenima su bili Dražen Keleminec iz Autohtone hrvatske stranke prava, te glumac Božidar Alic, koji su tražili da se predsedniku SNV i potpredsedniku SDSS-a Miloradu Pupovcu ukine imunitet.

Alic se založio i za lustraciju hrvatskog društva, ali i HDZ-a i SDP-a, a najavio je i osnivanje Hrvatskog radikalnog nacionalističkog pokreta.


Protest je nastavljen ispred sedišta Socijademokratske partije, gde je Dražen Keleminec iz Autohtone hrvatske stranke prava održao govor u kome je članove SDP-a nazivao pogrdnim imenima. Skup, na kome je bilo prisutno od 150 do 200 pristalica AHSP, obezbeđivale su, kako se navodi, jake snage policije.

Okupljeni su uzvikivali pozdrav sa natpisa na pomenutoj ploči, a neki su nosili i ambleme sa tim natpisom. Jutarnji navodi da je povremeno na skupu dolazilo do koškanja, ali je policija odmah reagovala i tako sprečila veće incidente.

Nekoliko mladih učesnika odvedeno je u policijsku stanicu na razgovor, jer su poznati policiji po ranijim incidentima, ali su i oni brzo pušteni.

Skup je završen pozdravom "Za dom spremni", nakon koga je ostatak okupljenih odgovarao: "Spremni"! Zbog skupa je saobraćaj kratko bio blokiran,

2019 © - Vesti online