Subota 17.12.2016.
11:11
alo.rs, Vestionline

Ljubav prema Rusiji koriste da zarade: Varaju nas lažnim Putinovim lekom!

Reuters
Braćo Srbi, ne koristite moje ime u prevarama...

Ipak, najteži bolesnici spremni su na sve, pa i da probaju lek koji se na internetu reklamira kao "najnovija svetska medicina" stvorena da spase čoveka od svega, od psihičkih problema do raka u trećem i četvrtom stadijumu, i da za njega plate i nekoliko hiljada evra, koliko upućeni tvrde da košta. Kako se bez ikakvog dokaza tvrdi na sajtovima, u stvaranju ovog proizvoda "specijalni doprinos ima i sam Vladimir Putin", pa ne čudi što se očajni pacijenti hvataju za to kao slamku spasa.

Jedan od lekara s kojim je "Alo!" razgovarao kaže da ga pacijenti svakodnevno opsedaju pitanjima o ruskim lekovima, posebno o "imunofanu".

- To je veoma opasno jer neki od njih odustaju od hemioterapije, zračenja. Ljudi koji prodaju te lekove u Srbiji lako su uhvatljivi. Više me brinu oni koji ih švercuju iz Rusije. Mi ne znamo šta su oboleli kupili, ko im daje te injekcije, šta je u njima, da ne govorim o tome da postoji mogućnost da ugroze svoje živote odbijajući konvencionalno lečenje. Istovremeno, ta "ruska terapija" može da im izbije iz džepa i nekoliko hiljada evra - navodi naš sagovornik.

U Ministarstvu zdravlja kažu da znaju da se "ruski lek koji čine čuda" prodaje u Srbiji. Nije registrovan u ALIMS-u, dodaju nadležni, niti kao dijetetski proizvod.

- Zbog toga je u četvrtak poslata zdravstvena inspekcija na teren. Na osnovu reklama koje smo pronašli na internetu, naši inspektori su izašli na teren da provere o čemu se radi i ko to uopšte prodaje srpskim pacijentima nešto što nije provereno. Čim budemo dobili izveštaj, obavestićemo javnost - kažu u Ministarstvu zdravlja.

U Agenciji za lekove (ALIMS) kažu da "imunofan", koji se vrlo agresivno reklamira kao lek za lečenje skoro svih bolesti, uključujući i rak, nije registrovan u Srbiji.

- Ako se prodaje kod nas, to je onda na crno! Stalno nas pacijenti zovu da se raspitaju da li je taj lek u upotrebi u Srbiji i koliko je efikasan - kažu u toj instituciji.

Na sajtu na kom se reklamira ovaj proizvod ne postoji broj telefona i adresa.

2024 © - Vesti online